Павиљон БиХ у Венецији доступан за новинаре и стручну јавност

А. М.
Павиљон БиХ у Венецији доступан за новинаре и стручну јавност

Венеција - Павиљон БиХ као и сви павиљони на 55. венецијанском бијеналу према правилима Дирекције Бијенала данас од 10 часова доступни су за новинаре и стручну јавност - кустосе, галеристе, музеалце и умјетнике.

- Постављањем официјелног банера  изложбе Младена Миљановића “Врт уживања”, на зграду Палате Малипиеро, званично је и завршена адаптација изложбеног простора и продукција пројекта којом БиХ учествује на 55. Венецијанском бијеналу  - саопштио је тим Музеја савремене умјетности Републике Српске који се налази у Венецији, зааједно са академским сликаром Младеном Миљановићем. 

Објаснили су да је “међупростор”, од 27. до 30. маја, односно 1. јуна, за све националне павиљоне и изложбе  је период када комесари и умјетници са нестрпљењем очекују чланове међународног  жирија.

Овогодишњим жиријем  предсједава британска кустоскиња Yесика Морган  из Тејт галерије у Лондону.

Чланови жирија су и Софија Хернандез Чонг из Мексика, Франческо Манакорда из Италије, Биси Силва из Нигерије и Али Суботник из САД.

Жири ће додјелити награде “Златни лав” за најбољи национални павиљон и најбољег умјетника на међународној изложби “Енциклопедијска палата”, као и “Сребрног лава” за обећавајућег младог умјетника.

“Златног лава” за животно дјело ове године добиле су умјетнице Марија Ласниг из Аустрије и Мариза Мерц из Италије, на основу одлуке Борда директора Бијенала у Венецији.

Изложба баљалучког умјетника Младена Миљановића,  у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске биће отворена у четвртак 30. маја у 19.30 часова.

Комесари изложбе су Сарита Вујковић и Ирфан Хошић, а покровитељи су Министарство цивилних послова БиХ и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана