Партитуре из паучине као музичко благо

Александра Глишић
Партитуре из паучине као музичко благо

Бањалука - Музичка чаролија испуниће Бањалуку од 10. до 28. априла, када ће бити одржана традиционална манифестација "Дани Владе С. Милошевића".

Организатор је, као и претходних година, бањалучка Академија умјетности, а програм чине концерти, изложбе, књижевне промоције, предавања, али и научни скуп и радионице.

- Задовољство ми је што су се у организацију овогодишње манифестације укључили наши студенти продукције, што је суштина њихове практичне наставе. Више од тридесет програма делимо на три групе. Прва обухвата домен науке, друга је више књижевног карактера, а трећа је музичка - најавио је декан бањалучке Академије умјетности Лука Кецман.

Истакао је да ће на научном скупу бити 80 учесника из региона, а радионице су намијењене студентима, али и свима који се баве музиком.

- Публика ће имати прилику да ужива у музичком програму "Партитуре из паучине", али и у концерту Симфонијског оркестра и вечери хорске музике - рекао је Кецман.

Професор Академије умјетности и предсједник Музиколошког друштва Републике Српске Саша Павловић истиче важност његовања успомене на Владу С. Милошевића.

- Прошле године смо започели програм "Вече Владе С. Милошевића" у коме се бавимо ревитализацијом дела овог композитора. Зато смо сада програм назвали "Партитуре из паучине". Музичка заоставштина Владе С. Милошевића представља национално благо Републике Српске - рекао је Павловић.

Научни скуп обиљежиће и присуство значајне фигуре из свијета музике.

- Имаћемо част да угостимо чувеног музиколога Надежду Масусову, која ће одржати предавање 15. априла - каже професор Академије умјетности Санда Додик.

Анимацикл

- Одлучили смо да 17. априла путем анимацикла промовишемо Академију умјетности. Анимациклом ћемо проћи улицама Бањалуке и представити шта све млади могу студирати на Академији. Застајаћемо на неколико мјеста и пројектовати рекламне филмове за упис у наредну школску годину - каже Лука Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана