Памтићемо њежност и доброту

Александра Глишић
Памтићемо њежност и доброту

БЕОГРАД - Енергија каква се ријетко среће и ванвременска љепота удружене са њежношћу и добротом остаће у сјећању умјетника који су сарађивали са глумачком дивом Недом Арнерић.

Глумица, чији је таленат оставио снажан печат у југословенској кинематографији, преминула је 10. јануара у Београду, а њене колеге за “Глас Српске” говоре о успоменама који их вежу.

- Неда Арнерић је несумњиво један од стубова кинематографије Југославије, а својом лепотом оставила је неизбрисив траг у свима нама и постала део нас. Она је је обележила читаве генерације, била је добродушна, са њом је увек било пријатно радити. Била је дивна особа и диван сарадник - рекао је Светислав Буле Гонцић подсјећајући да је са Недом сарађивао на неколико представа у Атељеу 212.

Играли су више пута заједно и на филму и на телевизији.

- Она има огроман опус, до своје 26. године снимила је више од 40 филмова. Пуриша Ђорђевић је открио као дете, а снимила је незаборавне филмове као што је “Вишња на Ташмајдану”. Многи не знају да је завршила историју уметности и била је један од првих приватних галериста у Србији. Њен одлазак је велики губитак за све нас, а она остаје у нашим срцима - казао је Гонцић.

Сарадње са славном глумицом присјетио се и њен колега Славко Штимац.

- Неда је била одлична глумица, то сви знамо. Оно по чему је ја памтим је једна питома и добра природа. Била је диван сарадник, несебична као глумица, професионалац. Јако драга особа. Затечен сам овом вешћу. Немам шта да додам - рекао је Штимац. 

Писац, сценариста и редитељ Ђорђе Милосављевић са Недом је снимао два филма.

- Са Недом Арнерић сам заиста дивно сарађивао. У мом филму “Точкови” глумила је једну од главних улога, а затим и у филму “Наташа” који сам писао са Срђаном Кољевићем. Оно што је можда још значајније је да сам имао прилику да је упознам онако људски. Била је предивна, толерантна, трпељива, драга, нежна. Били смо заједно у једном жирију фестивала у Новом Саду, где смо имали прилику да се ван снимања боље упознамо, кад камере нису укључене. То ми је остало у лепом сећању - испричао је Милосављевић.

Сјећање на глумицу чува и њен колега Дејан Луткић.

- Познавали смо се, само једном смо радили заједно, давно. Неда је била дивна особа, дивна глумица. Веома ми је жао што је отишла прерано. Нека јој душа буде мирна, коначно - казао је Луткић.

Глумац Стефан Урош Тешић присјетио се да је требало да у позоришту раде комедију “Име”.

- Она је била баш срећна да се ради комедија и да су се млади баш ње сетили. Сретали смо се по Врачару, гледала је две моје представе. Била је дивна кад год се сретнемо. Она је била и биће велико име нашег филма и телевизије, али и позоришта. Сигурно једна од најлепших у региону. Незаборавне улоге нам је оставила. И ја сам тужан јер није једина коју смо заборављали. Попут Весне Пећанац, Оливере Катарине, Душице Жегарац... Могла је Неда још да игра и да понуди, али сада су друга правила и поделе. Нека јој је вечна слава - каже Тешић додајући да су суботу увече играли комад “Глумица” одајући почаст Неди Арнерић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици и колегама Неде Арнерић.

Феђа Стојановић: Дама са манирима

- Неда је била сјајна глумица. Особена, префињена, непрестано прожета сумњом у свој таленат. Велика југословенска звезда још од ране младости. Али то је уједно била и клопка. Није имала право детињство, девојаштво. Прескочила је много тога што формира човека. Када се суочила са тим зажелела је да прескочи и ове њене зреле године. А када се то прескочи, шта онда остаје? Била је права дама са манирима, деликатна и преосетљива. Никада нисам упознао такву особу. Можда је ово време превише грубо да би такве каква је била Неда постојале. Она је постојала и она ће за мене увек постојати и желим да верујем да ће ово време које нам предстоји ипак успети да створи такве људе. Деликатне, васпитане, лепе, топле... Волим те пријатељице - одговорио је глумац Феђа Стојановић на питање каква сјећања чува на Неду Арнерић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана