Палић: Отворен 21. Фестивал европског филма

Танјуг
Палић: Отворен 21. Фестивал европског филма

Фестивал европског филма Палић отворен је 19. јула пројекцијом филма "Бијели бог" мађарског редитеља Корнела Мундруцоа, овогодишњег добитника награде канског фестивала Гран при у програму "Известан поглед".

На отварању фестивала глумици Мири Бањац уручена је награда "Александар Лифка" за допринос европској кинематографији, а то признање додијељено је и француском редитељу Клоду Лелушу који из здравствених разлога није дошао на фестивал.

Мира Бањац је отварајући фестивал захвалила граду и појединцима који су заслужни за организовање Фестивала европског филма на Палићу, а изразила је захвалност и што дијели признање с тако значајним умјетником као што је Клод Лелуш.

"Филм је прозор у свет, а овај фестивал широко нам је отворио врата у Европу", рекла је Мира Бањац и додала да је српска кинематографија у лаганој хибернацији, али да и даље постоје изузетни поједици који доприносе тој умјетности.

Током седам фестивалских дана биће приказано око 70 филмова у шест селекција, а фестивал ће у петак, 25. јула, затворити овогодишњи кански побједник, филм турског редитеља Нурија Билге Џејлана "Зимски сан".

У такмичарском програму биће приказано 13 филмова, а најбољи филм и најбољег редитеља прогласиће жири у коме су оснивач канског програма "15 дана режисера" Пјер Анри Дело, програмска директорка Берлинала Карин Хофингер, редитељи Саболц Хајду (Мађарска) и Далибор Матанић (Хрватска) и глумица Христина Поповић.

На Палићу ће ове године бити приказани и српско-мађарска копродукција "Чудна шума" редитеља Саболца Толнаја, "Варвари" у режији Ивана Икића, "Непослушни" Мине Ђукић и омнибус "Мостови Сарајева", а екипе тих филмова биће гости фестивала.

Награда "Underground spirit" за рад на независном филму биће уручена француском редитељу, фотографу и графичком дизајнеру Едуарду Салијеру.

У пратећем програму фестивала су изложба "Србија и Срби на филму у Првом светском рату", изложба и панел дискусија "Монументи и променљиво лице сећања" и научни скуп "Еколошке и здравствене посљедице NATO бомбардовања".

На Палић се долази због филма, а не због звијезда

Упитана од стране Танјуга колико се филмских и звијезда с друге странке камере очекује, Сузана Златановић из прес службе фестивала, познатија као Луна Лу, каже да већ 14 година долази на Палић јер на њему нема пресије око "селебрити културе", већ на фестивал долази "читава енциклопедија" европске филмске кинематографије.

Славне личности је на Палићу, по њеним ријечима, увијек било тешко препознати јер су оне на овом фестивалу увијек неуобичајено опуштени.

Луна Лу сматра да селебрити културу чине људи око ње, много више него сами људи који су познати, док на Палићу нема "папараца који искачу из жбуна" и те врсте пресије. Она је сагласна у оцијени да се на Палић долази због филма, а не због лица са насловница.

"Ми смо сиромашна и врло тужна и несрећна земља и зато мислим да нам некако не пристаје тај усиљени гламур. Ово је некако много природније и органскије. Овде се просто филм гледа, о филму се прича, филмски аутори разговарају о свом делу са публиком, тако да је најважнија та нека комуникација, а црвене тепихе остављамо за неке друге прилике", рекла је Луна Лу Танјугу.

Фестивал европског филма на Палићу биће одржан под слоганом "Пуне очи Европе", у фокусу је кинематографија Грузије, покровитељ је Туркиш ерлајнз, а сви детаљи о гостима и програму доступни су ОВДЈЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана