Пале: Промовисана књига Шкриња и шапат Здравка Миовчића

Срна
Пале: Промовисана књига Шкриња и шапат Здравка Миовчића

Пале - У Културном центру Пале вечерас је промовисана књига Здравка Миовчића "Шкриња и шапат".

Аутор је рекао да пише лирску поезију и да је већ издао двије књиге поезије 2011. и 2013. године, да је "Шкриња и шапат" изашла у децембру 2015. године, те да је спремна и четврта која чека издавача.


Он је навео да је издавач лирске књиге "Шкриња и шапат" Народна библиотека Пале.

Један од промотера књиге универзитетски професор Ранко Поповић истакао је да у књизи има много тог вриједног лирског материјала, те да се Миовчић одликује тим префињеним језичким осјећајем за хватање оних треперавих стања душе који обичним пролазницима кроз живот најчешће промичу.

"Поезија је ту да забиљежи таква стања и да у једну лијепу лирску шкрињу стави тај шапат који у случају пјесника бива преточен и заокружен у лијепе лирске цјелине", рекао је Поповић.

Говорећи о аутору, Поповић је истакао да је ријеч о човјеку који је поезију почео да пише у Сарајеву средином седамдесетих година, у гимназијско доба.

"У гимназијским и студентскиом круговима у Сарајеву био је познато име. Књигу није имао, али су се његове пјесме преписивале и умножавале и говориле напамет. То је било вријеме када је поезија међу студентском омладином значила много више него данас", истакао је Поповић.

Он је додао да је пјесник је у међувремену отишао за неким својим пословима, који су различити од пезије, те да је био бриљантни читалац и пријатељ многих значајних српских пјесника, али да није престао да пише поезију.

Према његовим ријечима, Миовчићево име није претјерано широко познато, али је ријеч о префињеном лирику, некоме ко је изданак средишњег тока српске поезије такозване "стражиловске линије". Можда међу данашњим познатим пјесницима најсличнији је Ђорђу Сладоју с тим што обојица имају свој лирски свијет.

О књизи су вечерас говорили и пјесник Жељко Грујић и професор Бранко Летић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана