Пакао незграпан, фанови ће уживати

Агенције
Пакао незграпан, фанови ће уживати

Прве критике новог романа Дена Брауна "Инферно" ("Пакао") описале су нову авантуру Роберта Лангдона као "гломазну и незграпну", али уз објашњење да ће ипак одушевити љубитеље Браунових романа, јавиле су агенције.

Како преноси Ројтерс, критичари оцјењују да ће мистерија, тајне шифре и туризам испуњен историјом одушевити Браунове ватрене обожаваоце, али да су неки дијелови романа примјеренији холивудским сценаријима него роману.

Лангдон се поново враћа на сцену и овога пута прати трагове 14-вјековног пјесника Дантеа широм Фиренце, Венеције и Истанбула, у трци да спасе свијет од смртоносне, вјештачки направљене куге.

Критичарка "Њујорк тајмса" Џенет Маслин навела је да роман почиње "климаво", али да убрзо проналази ритам.

- На велико олакшање свих који га воле, Браун је не само оставио траг од мрвица у вези са Дантеом, већ се поиграва и са временом, полом, идентитетом, познатим туристичким атракцијама и футуристичком медицином - каже Маслин.

Критичар "Индипендента" Бојд Тонкин рекао је да је роман "гломазан и незграпан, али паметно урађен" и у критици поставио питање да ли Браун може да се избори са једним од најстаријих заплета у историји - лудим научником који пријети свијету својим изумом.

- Да ли Браун може да поново интерпретира познату причу о епидемији и зарази? Колико год дјеловала гломазно, може -  навео је он.

Критичар "Фајненшел тајмса" Ан Вилсон наводи да је "Пакао" прича без смисла, испуњена научним глупостима.

- "Пакао" је мање роман, а више "рецепт" за трилер - наводи се у критици.

У Америци, критичар "Ју-Ес-Еј тудеја" Брајан Труит дао је Брауновом роману три од четири звјездице у тексту у којем роман назива "паклено добрим штивом".

- Браун има добру формулу са Лангдоном и читање како пролази кроз пакао је најближе што једна књига може да дође љетњем биоскопском хиту - написао је Труит.

Ден Браун, амерички писац детективских трилера, постигао је велики успјех књигом "Да Винчијев код", која је постала један од највећих бестселера посљедњих година. "Да Винчијев код" је продат у више од 25 милиона примјерака.

Криптографија

Ден Браун је завршио колеџ "Амхерст" и академију "Филипс Ексетер", на којој је предавао енглески језик, прије него што се потпуно посветио писању. Његово занимање за криптографију и тајне државне агенције навело га је да напише свој први роман "Дигитална тврђава". Романи су му преведени на више од 40 језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана