Озваничен почетак рада на опери "Петровдан"

Срна
Озваничен почетак рада на опери "Петровдан"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Источном Сарајеву данас је озваничен почетак рада на првој опери у Републици Српској под називом "Петровдан", пројекту од посебног републичког значаја чији су циљеви усаглашени са циљевима Стратегије развоја културе Републике Српске за период од 2017. до 2022. године.

Опера "Петровдан" требало би да буде реализована у копродукцији Културног центра Источно Ново Сарајево и Продукције "Форум театар" Источно Сарајево, уз учешће студената и професора Музичке академије Источно Сарајево, Хора "Слога", Етно-групе "Петровдан" и чланова културно-умјетничких друштава "Славија" и "Братство" Војковићи, на челу са редитељем Витомиром Митрићем, композитором Младеном Јанковићем, сарадником Пеђом Хартом из Источног Сарајева и писцем либрета Видом Давидовић, драматургом из Бањалуке, уз кореографију и костиме Бранка Пјевића из Источног Сарајева. Укупан број учесника у пројекту је око 60 актера.

"Овај пројекат добио је дио средстава на конкурсу Министарства просвјете и културе Републике Српске, али је неопходно да се обезбиједе додатна средства за завршетак пројекта", рекао је Митрић данас на конференцији за новинаре.

Он је појаснио улогу "Форум театра" у реализацији ове националне опере, која би требало да садржи и одређене модернистичке компоненте савременог умјетничког дјела, и захвалио свим сарадницима који су прихватили учешће у реализацији овог пројекта.

Према његовим ријечима, опера "Петровдан" прича је о несрећној љубави, животу Срба уочи почетка Првог свјетског рата, улози Српске православне цркве у заштити српског живља и културно-историјског насљеђа.

"Ово би требало да буде круна рада свих институција са подручја града Источно Сарајево које се баве културном дјелатношћу и умјетничким стваралаштвом, као и очувањем српске традиције", поручио је Митрић. Он је подсјетио да је ресорно министарство Републике Српске још прије три године подржало овај пројекат и одобрило одређена средства за његову реализацију.

Митрић очекује и подршку локалних власти. Диригент хора "Слога" Стефан Мојсиловић нагласио је да се радња ове опере у значајном дијелу овог истински вриједног пројекта одржава и током сабора у порти храма "Свети Сава" у Блажују, колијевке српског народа, чији је наставак град Источно Сарајево. "Ово је идеалан начин да још једном покажемо да се не одричемо наше традиције, наше Српске православне цркве и да ћемо вјечно бранити интересе српског народа на овим просторима", рекао је Мојсиловић.

Он је подсјетио да је "Слога" још 1896. године учествовала у градњи, прво српске школе, а потом и цркве у Блажују. Јанковић се кратко обратио новинарима и изразио задовољство што је баш Источно Сарајево изразило спремност да властитим капацитетима реализује овај културно-историјски пројекат, који је од изузетног значаја не само за град, него и Републику Српску.

Он је изразио наду да ће овај изазовни умјетнички пројект доживјети пуну реализацију, афирмацију и ширу друштвену промоцију. Учесници данашње конференције за новинаре изразили су наду и увјерење да ће и овај, као и сљедећи културно-умјетнички пројекти у великој мјери допринијети снажној афирмацији умјетничког стваралаштва на подручју Источног Сарајева и Републике Српске, али и у окружењу.

Опера би требало да буде припремљена за премијеру до почетка септембра, а могуће је да буде уврштена и у програм отварања зграде народног позоришта у Источном Сарајеву, која је у изградњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана