Овако Кустурица избјегава бомбу

Б92
Овако Кустурица избјегава бомбу

Необичан по много чему, филмско-музички фестивал Кустендорф, који се одржава од 18. до 23. јануара, протиче у знаку бројних изненађења која вребају на сваком ћошку Дрвенграда.

Мјесто на којем можете пити ракију заједно са Оскаровце Јанушом Каминскијем, док вам он прича догодовштине о раду са Стивеном Спилбергом.

Мјесто гдје ћете са глумицом Беренси Бежо размјењивати контакте док око вас миришу баклаве послужене у посластичарници названој по Андрићевом Ћоркану.

Мјесто гдје ћете заједно са славним иранским редитељем Асгаром Фархадијем погледати његов најновији филм „Прошлост", а онда до ситних сати разговарати о њему и питати редитеља све што вам падне напамет.

Кустендорф није сасвим обичан фестивал, па тако није нимало чудно што се необичне ствари дешавају и када се најмање надате. Примјера ради, чекајући да у Дрвенград слети његов гост Тјери Фремо, генерални секретар најчувенијег свјетског фестивала, Филмског фестивала у Кану, редитељ Емир Кустурица је започео сасвим обичну шалу о британском акценту.

Међутим, обична шала добила је необичан ток, па је неколико присутних камера успијело да забележи праву малу представу, вјероватно изведену тада и никада више.

И таман када се чинило да је завјеса спуштена, представа је добила свој наставак у којем Кустурица смртно озбиљан објашњава како је осмислио механизам за избјегавање бомби које му шаљу непријатељи и сви они који га сателитима прате двадесет четири сата дневно. У питању је котрљајући кревет који се током спавања помјера тако да га је веома тешко погодити.

„То је зато што 'они' желе да буду прецизни, најпрецизнији што могу. Помјерајући свој кревет ја ћу их заварати и никада ме неће наћи. Још увијек развијам ову идеју", објашњава Кустурица, и даље озбиљан са озбиљним британским акцентом.

„То кошта много новца, али ја радим напорно да бих био што безбједнији. Јер, безбједност је данас једна од најважнијих ствари", закључује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана