Овације за Сераскера - универзалну причу о добру и злу

Срна
Овације за Сераскера - универзалну причу о добру и злу

Фоча - Студент режије на постидпломским студијама у Санкт Петербургу Младен Кокошар извео је пред публиком у Фочи монодраму "Сераскер", рађену према мотивима романа Иве Андрића "Омер паша Латас".

Стипендиста руске Владе показао је да посједује изузетан дар за глуму, одигравши синоћ пред суграђанима са доста страсти представу за коју је текст написао професор Филозофског факултета са Пала Бранко Брђанин Бајовић, а која говори о односима народа у БиХ, њиховим страховима једних од других и страху од власти, али приказује и унутрашњу драму појединца.

Кокошар је након представе рекао новинарима да је "Сераскер" универзална прича о двије природе људског бића - о добру и злу, о Божијем закону, према којем човјек као клатно иде од добра до зла.

"Колико може да буде Исус Христос, Сераскер истовремено може да буде и Јуда, може да буде колико Савле, толико и Павле. То је велика прича, зато што је то прича Андрића, који је са својим Омером на равни са великим писцима свјетске књижевности", рекао је Кокошар.

У представи провејава увјерење да је у БиХ, земљи са три вјере, једна вјера иста, а то је страх, односно да је један језик заједнички за све народе у овој земљи - језик страха.

Кокошар напомиње да се од времена Омер паше Латаса у Босни није много тога промијенило. "То је зато што овдашњи човјек не жели промјене, јер му је добро, њему је лијеп тај аутодесктруктивизам, а политика је негдје на почетку те приче", рекао је Кокошар.

Он је додао је његово студирање у Русији филозофски и религијски филтрирало ову представу.

"Филитрирало је на оном нивоу гдје се налази Михајло у души Омера и гдје се налази његов страх и егоцентризам. Ту сам могао да препознам да је Сераскер једна сила и моћ Исуса Христа и пораженост Јуде, што сам могао да научим из руске културе и књижевности, али и руске свакодневнице. Руски човјек увече пије да пада испод стола од алкохола, а ујутро се моли до екстазе, обухвата и добро и зло у заједничкој мјери", додао је Кокошар.

Он је рекао да се нада да је представа наишла на добар пријем код публике.

"Мој професор Бранко Брђанин је рекао - ако једна реченица добаци до једног човјека у публици, успјели смо. Не знам да ли смо успјели са овом представом, а надам се да јесмо", закључио је Кокошар, који је са сцене испраћен овацијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана