Ова Пикасова слика вриједи више од 120 милиона долара

Г.С.
Ова Пикасова слика вриједи више од 120 милиона долара

Ремек-дјело Пабла Пикаса из 1932. године "Жена са сатом" (Femmer A La Montre) бит ће изложено у "Sotheby'su" у Лондону и процјењује се да ће на аукцији постићи цијену већу од 120 милиона долара.

Дјело је било у власништву мецене и колекционарке Емили Фишер  Ландау, а приказује Пикасову "златну музу" Марију-Терезу Валтер, жену с којом је био у вези те је била тема многих његових портрета.

То уље на платну дио је изложбе "The Emily Fisher Landau Collection: An Era Defined", која ће се одржати од суботе 7. октобра до сриједе 11. окторба. Фишер Ландау купила је Пикасову слику 1968. године на почетку својег колекционарског пута. Путујућа изложба такођер ће бити отворена у Паризу, Таипеију и Лос Ангелесу, а већ је била у Дубаију и Хонг Конгу.

У збирци госпође Фишер Ландау налазе се дјела америчког сликара и кипара Џаспера Џонса, низоземско-америчког умјетника Вилема де Конинга, америчког сликара и графичара Роберта Рошенберга, апстрактног сликара Марка Ротка, као и других.

Збирка, за коју се процјењује да ће донијети више од 400 милиона долара, бит ће понуђена на продају у "СSotheby's" у Њујорку на двјема аукцијама 8. и 9. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана