Отворено “Приједорско љето културе”

Срна
Отворено “Приједорско љето културе”

ПРИЈЕДОР - У Приједору је вечерас отворена традиционална манифестација “Приједорско љето културе” током које ће до 26. августа бити организовано 25 програмских садржаја и активности на 18 локација у граду.

Манифестација је отворена на малом градском тргу поставком инсталација “Силуете, загрљаји и познати ликови” у организацији Удружења “Жене у умјетности”.

Ријеч је о девет силуета жена у разним животним ситуацијама које су изложене на тргу уз пригодне стихове и поезију.

Предсједница Удружења “Жене у умјетности” Биљана Анђелић изјавила је да им је припала част, да у години када обиљежавају деценију постојања, отворе ову манифестацију.

“Овом поставком дали смо многима материјала за размишљање јер је програм неуобичајен, али видимо по похвалама пролазника да је и успјешан”, рекла је новинарима Анђелићева.

Упоредо са овим догађајем, пред просторијама удружења од вечерас је отворена поставка “Велики и мали”.

Вршилац дужности начелника градског Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић изјавила је да је циљ ове манифестације да обједини све културне, умјетничке, ликовне и научне садржаје од градских тргова па до руралних подручја.

Она је навела да је прошле године пандемија онемогућила одржавање ове манифестације.

“С обзиром да је епидемиолошка ситуација много повољнија, а мјере ублажене, традиција се наставља”, рекла је Касаловићева.

Свој печат културном љету даће и књижевници Приједора и Крајине. Биће приказан документарни филм о Сретену Стојановићу, а цјеловечерњим концертима представиће се Градски хор и Оркестар хармоника, као и Женски камерни хор.

Музеј “Козаре” организоваће пригодне изложбе, а ни овог љета неће изостати “Видовдански дани” у Омарској, “Златне руке Поткозарја”, “Светковање о Огњеној Марији” и “Драготињске вечери”.

Традиционално, допринос промовисању Приједора и културе, даће и приједорска културно-умјетничка друштва. Ове године “Приједорско љето културе” имаће и нову манифестацију, Дане астрономије, коју ће припремити Астролошко друштво “Сиријус”.

У оквиру програма “Позориште за марку”, “Приједорско љето културе” биће завршено представом приједорских глумаца “Силе у ваздуху”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана