Отворено Бранково коло-Највећа смотра пјесништва у региону

Срна
Foto: срна

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - У Сремским Карловцима данас је отворено 50. јубиларно "Бранково коло" - највећа пјесничка манифестација у региону, посвећена Бранку Радичевићу /1824-1853/, једном од највећих српских пјесника европског лирског романтизма.

Бесједом о Бранку Радичевићу, "Бранково коло" отворио је Анђелко Анушић, угледни српски књижевник, који се запитао кога то велики пјесник позива у "виловито, плаховито коло" у чувеној пјесми "Ђачки растанак".

"Позива своје, наше сународнике у сврставане у крајинама и покрајинама, у миљенијима, које им је Бог, географија и антропологија даровала", рекао је Анушић.

Он је рекао да су Бранкови астрални стихови љековити за рахитичну културу сјећања.

"И зато, нека су нам увек на памети Бранкови стихови: жБрже, браћо, амо, жамо, да се скупа поиграмо. Србијанче, огњу живи, Рваћане, не од лане. Ој Босанче, стара славо. Ој Еро, тврда веро, аој Сремче, гујо љута, Црногорче, царе мали. Ој соколе Далматинче, о ти красни Дуборвчане, ој Славонче танани, Банаћане лагани. Ој Бачване, здраво, здраво. И сви други тамо, амо, да се жамо поиграмо...", завршио је Анушић своју бесједу стиховима бесмртног пјесника.

У оквиру церемоније отварања Кола, славној позоришној, телевизијској и филмској глумици Светлани Бојковић уручена је Велика повеља.

Бојковићевој је Велику повељу уручио Ненад Грујичић, предсједник културне институције "Бранково коло".

Грујичић је том приликом истакао, да је Бојковићевој Повеља припала за вишедеценијски надахнути допринос љепоти и моћи поезије, стваралачку радост и љубав према пјесницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића.

Бојковићева је, захваљујући за престижно признање, надахнуто одрецитовала стихове легендарне Бранкове пјесме "Враголије" на радост присутних испред сремскокарловачког Завичајног музеја, гдје је одржана свечаност отварања манифестације.

У оквиру церемоније отварања познати пјесници казивали су стихове својих пјесама, а међу њима и Милан Ракуљ из Бањалуке и Стеван Тонтић.

Стихове своје пјесме "Дивља тишина" говорио је и Петер Флекер, пјесник-хуманиста из Њемачке, који више пута наступао у Бањалуци и Челинцу.

Манифестација Бранково коло, трајаће до 20. септембра ове гоидине а у оквиру ње биће изведениразни занимљиви програми и то у Сремским Карловцима, Стражилову и Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана