Отворени „Прољећни Бранкови дани“

Срна
Foto: Илустрација

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ- Пјесницима Милану Ракуљу из Бањалуке, Андрији Радуловићу из Подгорице, Ивану Деспотовићу из Београда и Дајани Петровић из Ваљева данас су у Сремским Карловцима уручена престижна књижевна признања "Печат вароши сремскокарловачке".

Награде за најбоље пјесничке књиге на српском језику у прошлој години уручио је предсједник културне институције "Бранково коло" Ненад Грујичић на свечаном отварању манифестације "Прољећни Бранкови дани 2022".

У име награђених пјесника обратио се Андрија Радуловић, који је рекао да је дошао у Сремске Карловце да се поклони Бранку Радичевићу.

"Стојим овдје пред Бранком да му се поклоним и прислужим свијећу Светом Петру Цетињском, који се давно уписао у биографију овог мјеста, као што се Бранко уписао у душу сваког Црногорца, који држи до Његоша и Вука", рекао је Радуловић.

Ракуљ је нагласио да је он "дијете Бранковог кола".

"Ова институција ме је открила као пјесника и увијек буди у мени емоције, што истичем у свим оваквим приликама", рекао је Ракуљ, прије него што је одрецитовао пјесму "Овај свијет је пропало мјесто", за коју је рекао да итекако одговара данашњем времену.

Осим Ракуља, стихове из својих награђених збирки надахнуто су казивали и Андрија Радуловић, Иван Деспотовић и Дајана Петровић.

Предсједник културне институције "Бранково коло" Ненад Грујичић рекао је Срни да данас у Сремским Карловцима откуцава срце љепоте иако је свуда около предапокалиптична језа и много неизвијесности.

"Овде је велики песник Бранко Радичевић провео своје најмлађе дане, овде се школовао и оставио неизбрисив траг свугде где се говори и пише српским језиком", рекао је Грујичић прије свечаног отварања манифестације у башти "Бранковог кола", највеће пјесничке манифестације у Србији посвећена великом српском пјеснику европског лирског романтизма 19. вијека.

Овогодишња велика пјесничка смотра посвећена је 175 година од штампања прве књиге пјесама Бранка Радичевића у Бечу 1847. године.

За вријеме трајања манифестације биће одржани и програми који ће бити у знаку младих талената и лауреата подржаних и афирмисаних од културне институције "Бранково коло", њеног организатора.

На Свјетски дан поезије у башти Бранковог кола учесницима и публици биће дариване књиге досадашњих лауреата међународне награде "Бранко Радичевић".

Наступиће и млади песници, добитници награде "Стражилово", Никола Раусављевић, Јелена Вујановић, Милан Ћосић и Филип Божић Дејановић.

У трима гимназијама Карловачкој, Змај-Јовиној и Исидориној биће приређени "Пјеснички матинеи ђака-пјесника".

Рођендан Бранка Радичевића, 198. по реду, биће обиљежен према новом календару, 28. марта у новосадској Основној школи "Бранко Радичевић" програмом "Пјевам дању, пјевам ноћу, пјевам, селе, што год `оћу".

Тог датума се завршавају овогодишњи "Прољећни Бранкови дани".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана