Отворени конкурс и јавни позив за информисање на српском језику

Срна
Отворени конкурс и јавни позив за информисање на српском језику

БЕОГРАД - Покрајински Фонд за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону расписао је конкурс за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама у региону и јавни позив за финансирање и суфинансирање пројеката организација Срба у региону.

Конкурс је отворен до 8. априла, а јавни позив до 15. априла.

Укупан износ средстава који се додјељује на конкурсу износи 8.000.000 динара (68.000 евра), при чему најмање 100.000 динара (851 евра) по пројекту, а највише 3.000.000 динара (25.500 евра).

Укупан износ средстава који се додјељује на јавном позиву износи 3.000.000 динара (25.500 евра), при чему је најмањи износ по пројекту 50.000 динара (425 евра), а највећи 350.000 динара (2.980 евра).

Пријаве у виду прописаног обрасца могу се преузети са сајта www.fondirpvojvodine.rs.

Под земљама у региону подразумијевају се Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Румунија, Албанија и Мађарска, објављено је на сајту Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Предложени пројекат мора се реализовати преко медија чије се сједиште налази на територији државе из које конкурише предлагач пројекта.

Циљеви конкурса су увођење, побољшање или проширење програмских садржаја у медијима, као подршка остваривању права српског народа у земљама у региону на информисање на сопственом језику, његовања сопствене културе и идентитета, развоја образовања и језичке културе.

Право да добију ова средства имају регистровани издавачи медија и правна лица регистрована за аудио и видео продукцију, која имају потписан уговор или овјерену изјаву издавача медија или медија у којима ће програмски садржаји бити емитовани.

Медијски производ може бити искључиво на српском језику, односно писму, предлагач може поднијети пријаву само за један пројекат, а уколико је правно лице издавач више медија, има право учешћа за сваки медиј чији је издавач.

Пријаву са траженом документацијом треба послати поштом у затвореној коверти на адресу: Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Булевар Михајла Пупина 25, 21 000 Нови Сад, са назнаком "КОНКУРС - ЈАВНО ИНФОРМИСАЊЕ".

Што се тиче јавног позива за финансирање пројеката српских организација из региона, он се односи на додјелу средстава за реализацију пројеката од значаја за припаднике српског народа који живе у земљама у окружењу.

Фонд ће финансирати или суфинансирати програме из различитих области који се односе на истраживање, очување и промовисање српског културног насљеђа, обиљежавање јубилеја у вези са значајним личностима и историјским догађајима, едукација и промоција знања о значају народног стваралаштва за очување идентитета Срба.

Биће финансирани и програми који се односе на његовање језика и ћириличког писма, културног и вјерског идентитета и иницирање и подржавање активности опремања и унапређивања капацитета организација, фондација и локалних заједница Срба у региону.

Право на средства из јавног позива имају удружења, организације и фондације Срба које у земљама у региону организују програме од значаја за српски народ, а подносиоци пријаве морају бити регистровани у земљама које су обухваћене овим јавним позивом, док предлагач може поднијети пријаву само за један пројекат.

Пријаву са траженом документацијом слати искључиво поштом у затвореној коверти на адресу Фонд за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, Булевар Михајла Пупина 25, 21 000 Нови Сад, са назнаком "Јавни позив за финансирање и суфинансирање пројеката и програма организација Срба у региону".

За све додатне информације корисници се могу обратити Фонду за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, на број телефона 021 4754295 или на имејл управафондирпвојводине.рс.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана