Отворeни 43. књижевни сусрети на Козари

Срна
Отворeни 43. књижевни сусрети на Козари

Приједор - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић отворио је вечерас у Приједору 43. Књижевне сусрете на Козари.

Отварајући ову манифестацију, Малешевић је рекао да Књижевни сусрети на Козари заузимају високо мјесто у календару културних дешавања Републике Српске, а и шире.

"Ови књижевни сусрети су својеврстан поетски помен за Скендера Куленовића и за његову мајку Кнежопољку, за све оне који су остали на Козари по земуницама неоткривени и за оне који су кренули са Козаре на пут са кога се нису вратили", истакао је Малешевић.

Он каже да Књижевни сусрети на Козари због тога заслужују посебну пажњу и да ресорно министарство помаже ову манифестацију.

"У будућности ови књижевни сусрети морају да опстану због оних којима су намијењени. Организациони одбор се ове године потрудио да их обогати и да им да нову душу и значај који све нас обавезује", рекао је Малешевић.

Он је додао да су сусрети омогућили да се у свих осам поткозарских општина нађу пјесници који су међу најбољима, ако не и најбољи и да подстакну књижевно стваралаштво код дјеце, што је велики значај ове манифестације.

Градоначелник Приједора Марко Павић пожелио је добродошлицу свим учесницима Књижевних сусрета и поручио да су Козара и Скендер изњедрили Стојанку мајку Кнежопољку.

"То је оставило толико трага на овом подручју, да ми у знак сјећања већ 43 године одржавамо Књижевне сусрете на Козари", нагласио је Павић.

Он је додао да су ови симболи објединили све поткозарске општине које заједнички организују ове сусрете, а добитници награда су оно чиме се организатори поносе.

Павић је уручио награду "Скендер Куленовић" овогодишњем лауреату Николи Вујчићу, који је рекао да је ово једна од значајнијих књижевних награда и да му је велика част што је добио, имајући у виду списак добитника.

"Лијепо је наћи се на том списку који је једна, може се рећи условно, мала антологија наше књижевности", рекао је Вујчић и пожелио да ова награда траје бар још четрдестак година колико сада има.

Вујчић је појаснио да је његова награђена књига "Сведочење" једно лично лирско свједочење о присуству у свијету.

Свечано отварање Књижевних сусрета било је уједно и вече посвећено Бранку Ћопићу под називом "Козара Ћопићу".

Осим лауреата, стихове су казивали пјесници Љубивоје Ршумовић, Моша Одаловић, Драган Јовановић Данилов, Ђорђо Сладоје, Мирослав Максимовић, Милосав Тешић, Дејан Алексић, Злата Коцић и Предраг Бјелошевић.

У умјетничком дијелу програма наступили су глимци из Приједора и Београда.

Свечаном отварању је присуствовала и министар локалне управе и самоуправе Републике Српске Лејла Решић.

Централна манифестација "Пјесничко подне" најављена је за сутра на Мраковици.

Полагање вијенца на бисту Скендера Куленовића и на споменик на Козари предвиђено је у 11.00 часова, а у оквиру традиционалног поетског часа који је заказан за 12.00 часова, осим наступа пјесника, овогодишњем лауерату Николу Вујчићу биће уручена статуа "Љубијски рудар" и награда од 3.000 КМ коју традиционално додјељује компанија "Арселор Митал" Приједор.

Вече лауреата, на којем ће Вујчић представити своју награђену књигу поезије "Сведочење", биће одржано у 20.00 часова у Галерији ж96, чиме се завршавају овогодишњи Књижевни сусрети на Козари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана