Отворене капије Кустендорфа

Приредила: Цвија Мркоњић
Отворене капије Кустендорфа

Мећавник - Свечана атмосфера и вриједно дотјеривање посљедњег детаља обиљежили су поподневне часове у петак, дан када је с нестрпљењем ишчекиван почетак овогодишњег, деветог по реду, Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф".

Како су раније и најавили Емир и Дуња Кустурица, све је било спремно за дочек гостију, а чаробној атмосфери у Дрвенграду допринио је и зимски амбијент.

Трг Николе Тесле на Мећавнику на Мокрој Гори украшен је паролама добродошлице на српском, енглеском, њемачком, француском, кинеском и руском језику, док су се на јарболима пред капијама Дрвенграда вијориле заставе Уругваја, Јапана, Русије, Румуније, Француске, Италије...

Госте су и ове године традиционално дочекали млади обучени у народне ношње послуживши их хљебом, сољу и ракијом, традиционалним видом гостопримства у Србији.

Прије отварања фестивала Куста је открио да је главне улоге у уводном програму повјерио јату гусака, те да ће церемонији отварања, која је била заказана за петак увече у 19 часова, присуствовати и министар културе Србије Иван Тасовац.

- "Кустендорф" сваке, па и ове године спаја младе и старе, афирмисане и оне који почињу. Овога пута више ћемо се концентрисати на радионице, јер ћемо имати госте, доказане умјетнике, од којих учесници имају шта да науче - рекао је Емир, додајући да је "Кустендорф" заразан, те да је чуо да се по свијету све више праве слични фестивали.

Девети Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф" отворили су оснивач фестивала Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Иван Тасовац.

Кустурица, који је отворио фестивал у куварској униформи, рекао је у обраћању присутнима да ће се побринути за храну, која стиже из стиха Боба Марлија "Еманципуј себе и извуци се из менталног ропства".

"Гуске у мом животу представљају исто оно што представљају у циганској митологији. Оне су поредане у једном низу у коме је претпоставка у митологији да су Роми прелетјели океан, а то је мјера равна метафори која одржава један читав народ", истакао је Кустурица.

Он је подсјетио да фестивал траје захваљујући Влади Србије, која сваки пут помаже фестивал, а новина је да је ове године спонзор "Газпром њефт" из Русије.

Министар Тасовац назвао је Кустендорф "фестивалом за развејавање магле".

"Фестивали попут овог, где се на једном месту могу видети звезде светског филма и памтити лица и имена ових младих људи, јесу места која показују да се може, места која развејавају годинама таложење магле српске културе", истакао је Тасовац.

Он је рекао да је лепо видети да се то догађа из унутрашњости Србије, из њеног срца, кад већ не може из суморних београдских салона у којима се "самозвани и међузвани припадници елите припремају за нови круг тешког очаја".

"Професоре, имам један предлог, молбу за вас - дајте ми гуске да их поведем у Београд. Са њима се пут види боље, него са многима који су скоро успели да нас убеде да српске културе нема без њих. Где ће нам бити крај са њима", рекао је Тасовац отварајући "Кустендорф".

За разлику од претходних година, програм отварања фестивала одржан је у дворани, а Трг Николе Тесле на Мећавнику украшен је паролама добродошлице на српском, њемачком, кинеском, енглеском и руском језику.

До 27. јануара за Златно, Сребрно и Бронзано јаје такмичиће се 17 филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније, по избору селектора Дуње Кустурица. Најбоља остварења изабраће жири у саставу: филмски продуцент и аутор документараца из Етиопије Мажида Абди, српска књижевница, филозоф и теоретичар медија Дивна Вуксановић и филмски продуцент из Рима Фламињо Задра.

Као гости фестивала најављени су и енглески глумац Тоби Џонс, који игра у "Причи над причама" и Аманда Невил из Британског филмског института. Предавање ће одржати и директор и главни селектор канског фестивала Тјери Фремо.

Програм:

Субота:

> 10 "Читај ми са усана", Жак Одијар

> 12 Изложба "Карл Баумгарнер"

> 13 "Подземље", Емир Кустурица

(одржаће и радионицу са редитељем Рајнхардом Брундигом)

> 17.30 "Клан", Пабло Траперо

(радионица продуцента Матијаса Мостеирина)

> 21 Такмичарски програм

> 24 Коља и "Гробовласници"

Недјеља:

> 11 "Откуцај који је моје срце прескочило", Жак Одијар

> 14 "Капетан Томас Санкара", Кристоф Купелин

> 17 "Дипан", Жак Одијар (радионица)

> Такмичарски програм

> 0.00 "Партибрејкерси"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана