Отворена заједничка изложба 12 балканских земаља

Aгенције
Отворена заједничка изложба 12 балканских земаља

Београд - У Историјском музеју у Београду синоћ је отворена изложба "Имагинарни Балкан, идентитети и сјећања у дугом 19. вијеку", коју је својим експонатима употпунио и Музеј Републике Српске.

Изложба, која презентује "социјалну историју", обичаје и навике различитих народа Балкана настала је заједничким радом 12 националних историјских музеја и биће у наредном периоду представљена у свакој земљи.

Говорећи о значају изложбе, директор Музеја Републике Срске Нада Пувачић рекла је да она пружа прилику посматрачу да упозна шта је то што везује различите народе на Балкану, али и да буде увод у расправу шта се то дешавало на балканским просторима, а што је званична историја прећутала.

"Музеј Републике Српске је једини музеј из БиХ који је учестовао у креирању изложбе. Она нам данас показује како се живјело на Балкану некад, а већ сутра може бити мотив да се проговори шта то треба ревидирати у историји", нагласила је Пувачић.

Она је истакла да ће сљедећа изложбена дестинација "Имагинарног Балкана" бити Букурешт, а да ће бањалучка и публика Републике Српске у њој моћи да ужива вјероватно 2016. године.

Директор Балканског института Душан Батаковић рекао је на отварању изложбе да је Балкан увијек имао "вишак историје", односно превише различитих интерпретација.

"Стога је управо ова изложба била потребна оним који желе сагледати шта је то што различита племена на Балкану чини сличним и како се стварно живело у интермецу ратова и док су они беснили у близини", рекао је Батаковић.

Историјски музеј Србије и национални музеји 11 балканских земаља радили су на овој изложби непуне четири године, подржани од стране УНЕСКА и уз финансијску подршку Међународног комитета за размјену изложби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана