Отворена врата културној баштини

Мирна Пијетловић
Отворена врата културној баштини

Бањалука - Изложбом "Сликарство Републике Српске данас" Галерија Академије наука и умјетности РС отворила је широм врата према јавности и постала активни саучесник у истраживању и презентацији културне баштине.

Изложбу је, у присуству великог броја угледних гостију, свечано отворио предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић, који је изразио велико задовољство што је Академија наука коначно покренула и умјетничку дјелатност и то на обиљежавање 20. годишњице ове значајне институције.

Главни "кривац" за нови излагачки простор у Бањалуци, његов концепт и будуће професионално дјеловање је академик и бард сликарства Миливоје Унковић, који је на свечаном отварању рекао да ће галерија имати мултимедијални излагачки концепт.

- Својим истраживачким, стручним и научним радом обухватиће све области умјетности, архитектуру, етнографију, археологију, биографске изложбе научника, књижевника, умјетника и изложбе из других друштвених и научних области, у складу са актуелношћу у датом времену - појаснио је Унковић.

Кроз стручни и технички рад галерије биће прецизно реализован годишњи програм излагачке дјелатности, уз поштовање највиших умјетничких и излагачких критеријума.

- У раду ове галерије, посебно на изради годишњег излагачког програма, биће ангажовани историчари умјетности, кустоси музеја и галерија, као и стручњаци за друштвене и егзактне науке, сходно карактеру и концепту појединих изложби - истакао је академик Унковић.

Академски сликар и графичар Михаило Ракита, чија су дјела приказана на изложби, истакао је да институција као што је АНУРС мора располагати оваквим простором, а сама галерија је од изузетног значаја за умјетнички миље Републике Српске.

- Ова галерија ће засигурно бити највиша степеница коју један умјетник у Српској може да пређе, јер ако добијете шансу да излажете овдје, то аутоматски значи ваш квалитет у умјетности - казао је Ракита.

Један од умјетника млађе генерације који је селекцијом Миливоја Унковића уврштен у изложбу свакако је и Младен Миљановић, који је нагласио да је од изузетне важности што је Бањалука и РС добила још један нови излагачки простор, који је умјетницима и те како потребан.

- Лично се јако радујем представљању различитих умјетничких медија и грана, да би галерија добила потпуну умјетничку причу - закључио је Младен Миљановић.

Како је у каталогу изложбе записао академик Миливоје Унковић, умјетност мора да се креће, мора да се мијења, да би остала онај највиталнији сегмент људског стваралаштва, али не по сваку цијену.

- Она мора да сачува аутономност, специфичност простора у којем настаје и душу - поручио је Унковић.

Дјела

- За ауторе који су заступљени на овој изложби могу рећи да нису мој избор. Њих су изабрала њихова дјела, њихово стваралачко присуство на домаћој и међународној ликовној сцени, а ја сам се само потрудио да позајмим њихове радове, да их достојно презентујем бањалучкој публици - рекао је Миливоје Унковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана