Отворена Трећа међународна умјетничка колонија “Плива 2013”

M. П, Фото: Г. Шурлан
Отворена Трећа међународна умјетничка колонија “Плива 2013”

Шипово - У архитектонском комплексу “Плива” на извору ријеке Пливе у Шипову, вечерас је отворена Трећа међународна умјетничка колонија “Плива 2013”, у којој ће наредних дана учествовати 12 ликовних умјетника и један композитор.

Селектор колоније академик Миливоје Унковић истакао је да ће до 3. августа умјетници ставарти своја умјетничка дјела инспирисани природним окружењем, те да је једна од мисија колоније децентрализација културе.

Организатор колоније је галерија “LTG”, а иницијатор је професор Миливоје Унковић, који је поздравио госте и рекао да вјерује да ће колонија дуго трајати, “исто колико и Плива која овдје тече”.

Отварању манифестације присуствовао је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија, који је истакао да ресорно министарство подржава ову манифестацију и укључено је у све оно што промовише вриједности Српске.

Учесници колоније, који долазе из региона и европских земаља, кажу да су презадовољни амбијентом у којем ће стварати.

Умјетник Ранка Лучић Јанковић из Београда, која се бави графиком и апстракцијом, рекла је да је природа у Шипову прелијепа, а људи дивни и нада се да ће у таквом амбијенту наредних дана настати много дјела која ће бити проткана духом Пливе и природе.

Сликари, вајари и њихови гости у недјељу, 28. јула, на дан објаве рата Аустроугарске Србији, перформансом "Посљедња вечера" обиљежиће 99. годишњицу избијања великог рата и означити почетак обиљежавања стогодишњице Сарајевског атентата.

Умјетници ће, према ријечима Унковића имати прилику да уживају у специјаним филмским пројекцијама, али и да посјете Бањалуку и присуствују отварању изложбе "Надежда Петровић: са обје стране објектива".

Умјетничка колонија ће трајати до 3. августа, када ће бити представљена дјела која су настала током њеног трајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана