Отворена школа калиграфије у Приједору

Срна
Отворена школа калиграфије у Приједору

Приједор - У Приједору је вечерас почела са радом четвородневна Школа калиграфије или лијепог писања, коју ће водити познати предавач и калиграф Силвана Ручнов из Београда.

Ријеч је о умјетници која је дипломирала на Академији лепих уметности у Београду и која је у умјетности калиграфије професионално активна од 2000. године као стваралац, предавач и менаџер.


"Раније је то био занат, а данас се много користи у дизајну", истакла је Ручнов, која се бави класичном и модерном калиграфијом.

Она је рекла новинарима у Приједору да је изненађена бројем од 23 пријављена полазника школе лијепог писања, којима ће у наредна четири дана покушати да прикаже све могућности калиграфије.

"Лепо писање не излази из моде, само је у последње време код нас мало скрајнуто јер смо били везани за лепо писање као школски предмет, а тек освешћивањем наше традиције појавио се појам калиграфија у вези са рукописним књигама", истакла је Ручнов.

Она каже да је калиграфија синоним за лијепо писање широко подрезаног пера или шиљатог пера, а разлика је само у стилу лијепог писања и врсти алатке којом се пише.

"Калиграфија је данас међу првих 10 хобија којима се људи у свијету баве", навела је Ручнов.

Директор Матичне библиотеке "Ћирило и Методије" Мара Ећим нагласила је да је школа организована на инсистирање просвјетних радника који су жељели да унаприједе лијепо писање и те вјештине пренесу на ученике.

Школа калигафије трајаће четири дана, по 120 минута, а међу бројним полазницима углавном су учитељи и наставници основних школа.

Курс калиграфије организовала је Матична библиотека "Ћирило и Методије", а часови ће бити организовани у Читаоници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана