Отворена продајна изложба дјела Арт симпозијум Јахорина

Срна
Отворена продајна изложба дјела Арт симпозијум Јахорина

Сарајево - Под покровитељством Амбасаде Србије у БиХ, у Галерији "Нови храм" у Сарајеву вечерас је отворена продајна изложба 90 слика из умјетничког фундуса Међународне ликовне колоније "АРТ симпозијум Јахорина" за период од 2003. до 2016. године.

Ријеч је о изложби на којој је пријатељима Колоније и љубитељима ликовне умјетности понуђено 90 умјетничких остварења рађених у техникама уље на платну, акрилик и акварел, различитих поетика и формата, чији су аутори сликари из цијелог свијета, све с циљем обезбјеђивања средстава за наставак рада ове јединствене културно-умјетничке манифестације.


"На овај неуобичајени корак, ми у Удружењу жАРТ симпозијум Јахоринаж били смо приморани да се одлучимо јер је све теже обезбиједити финансијска средства за континуирано одржавање Колоније, за коју све ово вријеме, још од 2003. године влада велико интересовање умјетника са разних страна", рекао је обраћајући се окупљенима оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић.

Он је појаснио да су финансијска средства која је Удружење до сада добијало за своје многобројне пројекте од ресорних министарстава и надлежних институција, те пријатеља и спонзора веома скромна и недовољна да се одржи достигнути умјетнички квалитет "АРТ симпозијум Јахорина" у међународним оквирима.

Савић је захвалио свим пријатељима који су вечерас дошли на отварање изложбе и узели учешће у овој акцији.

Амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић истакао је да сарадња Амбасаде Србије и "АРТ симпозијум Јахорине" траје дужи низ година, на обострано задовољство.

"Свједок сам да се Лазо Савић на овај корак, да прода, да отуђи своје слике, одлучио тешка срца. Нажалост, био је приморан због све теже и сложеније социјално-економске ситуације у друштву. Хвала унапријед свима вама који ћете куповином неке од ових дивних слика, помоћи наставак рада ове јединствене међународне културно-умјетничке манифестације", рекао је Вукићевић на отварању изложбе.

Он је посебно поздравио амбасадора Француске у БиХ Клер Бодони, која је као искрени поштовалац ликовне умјетности посјетила ову изложбу.

Историчар умјетности Андреа Мекић, говорећи о експонатима, истакла је плурализам, разноврсност и тема и техника којом су слике насликане.

"Од акварела преко акрилика до уља на платну, од хиперрелизма, преко реализма и пејзажног сликарства до апстракције. Једном рјечју, за свакога и за све укусе понешто. Топло препоручујем да уживате у богатству колорита и јединствених израза и поетика сликара из цијелог свијета", рекла је Мекићева.

Изложба ће бити отворена до 16. децембра.

Овај јединствени догађај прати и Каталог слика намијењених за слободну продају, у коме су представљени аутори из Србије, Италије, БиХ, Бугарске, Шпаније, Украјине...

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз изузетну подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево покојног Предрага Ласице, и од тада се редовно одржава сваке године на олимпијској планини Јахорини, гдје је угостио бројне ликовне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Хрватске, чија су дјела представљена на око 50 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Циљ ове реномиране културне манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, подстицај туризма како на подручју Републике Српске, БиХ и земаља у региону тако и у свијету, укључујући допринос напорима да Јахорина, која заслужено носи епитет зимске олимпијске љепотице, буде препознатљива и на мапи културних дестинација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана