Отворена манифестација “Стазама Бранковог живота”

Срна
Отворена манифестација “Стазама Бранковог живота”

ПРИЈЕДОР - У Музеју Козаре вечерас је отворена манифестација “Стазама Бранковог живота” која је посвећена великом српском писцу Бранку Ћопићу.

Живот и књижевни рад Ћопића приказан је кроз изложбу фотографија, која је за посјетиоце отворена до 9. новембра, уз бројне садржаје, али и учеснике.

Вршилац дужности директора Музеја Козаре и аутор изложбе Драгана Жујић истакла је да је дио изложених фотографија Музеј Републике Српске уступио из своје архивске грађе, а да су преостали дио фотографије Игора Мотла.

-Башту Бранковог живота објединили смо на савремен и свевремен начин. Изложбу прати и пројекција у којој Бранко говори о родним Хашанима и о свом животу. Поред фотографија представићемо и збирку најстаријих издања књига коју нам је уступила Народна библиотека “Ћирило и Методије”. У манифестацији учествује и Дјечији вртић “Радост” - рекла је Жујићева новинарима.

Музејски савјетник и етнолог у Музеју Републике Српске Владимир Ђукановић истакао је да је било веома тешко доћи до материјала како би се урадила стална поставка у Хашанима.

-Када смо дошли до идеје да се ради стална поставка у Хашанима било је веома тешко доћи до материјала, који се не чува у Републици Српској, већ у Музеју књижевности и позоришне умјетности у Сарајеву и Архиву и библиотеци Српске академије науке и уметности у Београду - рекао је Ђукановић.

На сву срећу, каже, колеге из обје институције су уступиле тај материјал.

-Потребно је да се потпише неки споразум на нивоу Републике Српске и Србије да се тај материјал уступи и институцијама као што је Музеј Козаре у Приједору, како би сви заинтересовани могу да истражују живот и рад Бранка Ћопића -  рекао је Ђукановић.
Манифестацију посвећену Бранку Ћопићу, која укључује и музичко-поетско-драмски наступ умјетника, подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Народна библиотека “Ћирило и Методије”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана