Oтворена манифестација Кочићев збор

Срна
Oтворена манифестација Кочићев збор

Бањалука - Традиционална културна манифестација "51. Кочићев збор" свечано је отворена вечерас у парку "Петар Кочић" у Бањалуци.

Полагањем вијенаца на споменик Петру Кочићу, уз културно- умјетнички програм, званично је отворена манифестација која низом културних садржаја његује сјећање на чувеног народног трибуна и једног од најзначајнијих писаца у историји српске књижевности.

Свечано отварање 51. Кочићевог збора "Кочићу у славу" почело је полагањем вјенаца на споменик Петру Кочићу. Потом су наступили Културно умјетничко друштво "Веселин Маслеша", етно група "Дукат" и чланови Бањалучке подружнице Удружења књижевника Српске.

Вечерас у Банском двору отварање изложбе радова ликовног саборовања "Змијање 2016".

Централна манифестација "51. Кочићевог збора" биће одржана у недјељу, 28. августа, у родном селу великог писца - Стричићима.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је вечерас да ни након стотину година од смрти великог српског писца и народног трибуна Петра Кочића он на својој актуелности ништа није изгубио.
"У Кочићево вријеме борили смо се за свој језик и своје писмо и данас је готово исто. Данас се боримо за право гласа, за референдум, за демократске принципе које је свијет давно усвојио", рекао је Чубриловић присуствујући свечаности отварања 51. Кочићевог збора – "Кочићу у славу".

Он је нагласио да се увијек треба сјећати Кочића и да би у ове дане, када се обиљежава 100 година од пишчеве смрти, подсјећали генерације на све оно што је Кочић био и значио "десетине година иза нас, а и десетине година испред нас биће акуелан".

Потпредсједник Организационог одбора и предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић отворио је 51. Кочићев збор и том приликом рекао да је оно што је Кочић некада писао и данас живо.

"И његова жсуданијаж нас подсјећа на вријеме које је било у вријеме док је писац живио, у вријеме Аустро–Угарске и Бењамина Калаја, а данас имамо Валентина Инцка и друге високе представнике који покушавају и да суде и да туже и да одређују правила понашања за српски народ", истакао је Поповић.

Он је навео да ће овогодишњи Кочићев збор бити обиљежен низом манифестација које су почеле прије петнаестак дана, а одржаваће се у Бањалуци, Београду и Кочићевом родном Змијању.

Писац Ранко Прерадовић рекао је да је све оно што је Кочић у свом животу преживљавао и доживљавао, и што је говорио, данас актуелније него икад, а можда и актуелније него и у пишчево вријеме.

"Имали смо и тада високог представника Аустријанца, а имамо га и данас. Све што је казано тада у смислу националне борбе оставило је великог трага уопште у српском народу", навео је Прерадовић.

Свечност је отворена у парку који носи име овог великог писца, а на свечаном отварању чланови Културно-умјетничког друштва "Веселин Маслеша" извели су сплет српских игара.

У оквиру ове манифестације у просторијама Банског двора организована је ликовна изложба радова Ликовног саборовања "Змијање 2016".

То саборовање се организује непосредно уз отварање манифестације Кочићев збор, а на изложби је представљено више од 30 радова у разним техникама инспирисаних мотивима дјела и завичаја Петра Кочића на начин како то виде ликовни ствараоци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана