Отворена ликовна колонија Сретен Стојановић

СРНА
Отворена ликовна колонија Сретен Стојановић

Приједор - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена ликовна колонија "Сретен Стојановић" на којој ће до 11. августа умјетничка дјела стварати десет сликара из Србије, Француске, Италије и Републике Српске.

Отварајући десети сазив колоније, приједорски градоначелник Марко Павић рекао је да ће наредних дана у свијету доказана умјетничка имена младим нараштајима у овом граду одржати својеврсну сликарску радионицу.

"Велико нам је задовољство што ћемо се наредних дана дружити са умјетницима, што је признање нашем граду", истакао је Павић.

Он је додао да Приједор има пуно сликара који су се у далеком свијету доказали и показали да су људи са ових простора надахнути и да могу равноправно излагати у свјетски познатим галеријама.

Селектор колоније Миленко Радивојац рекао је да ће умјетници стварати у лапидарујуму музеја, тако да ће и случајни и намјерни пролазници на лицу мјеста моћи да погледају како настају умјетничке слике.

Он је навео да ће у пратећем програму колоније за умјетнике бити организована пројекција филма "Праг и српски сликари", аутора Ненада Огњеновића, и изложба коју организује Удружења ликовних умјетника Приједор.

У колонији ће наредних дана умјетничка дјела стварати аутори Силва Вујовић, Бране Марковић, Предраг Пеђа Тодоровић, Зоран Совиљ и Копања Милутин из Београда, Младен Каран из Новог Града, који живи и ради у Фиренци, Драго Драгић из Приједора, који живи и ради у Лиону, потом Маја Верзоти из Новог Сада, Небојша Јоцић из Банатског Новог Села и Иво Дејановић, који живи на релацији Љубија-Умаг.

Радови настали у овој колонији биће изложени у Музеју Козаре на изложби која ће бити отворена традиционално у септембру. Ове године то ће бити поводом 42. Књижевних сусрета на Козари.

Колоније носи име једног од највећих и најпознатијих приједорских умјетника академика Сретена Стојановића. Њени циљеви су његовање и чување ликовне традиције, стваралаштва и едукација младих генерација.

Ова манифестација одржава се под покровитељством града Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана