Отворена ликовна колонија “Бели вук” на Tврдимићима

Срна
Отворена ликовна колонија “Бели вук” на Tврдимићима

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Традиционална манифестација “Принципови дани” у Источном Новом Сарајеву почела је вечерас отварањем Ликовне колоније “Бели вук” у природном амфитеатру на Тврдимићима, на којој ће прилику да стварају нова дјела имати шест умјетника из Србије и Републике Српске.

На овогодишњој, трећој по реду, умјетничкој колонији учествују академски сликари Душан Недов Продана из Жабља код Новог Сада, Александар Бујуновић из Шапца, Милош Поповић из Источног Сарајева, те графички дизајнер Срђан Салат, графичар Стефан Савић и студент треће године графичког дизајна Борис Томић, сви из Источног Сарајева.

Продана је новинарима рекао да са великом радошћу долази на ову колонију јер веома воли ове крајеве и Републику Српску.

“Представио сам се сликом великог руског писца Фјодора Михаиловича Достојевског изнад којег се налази студеничко распеће Исусово. Покушао сам да направим неки спој, пошто се Република Српска и Србија прилично ослањају на Русију”, истакао је Продана.

Он је најавио да ће почети да слика ратног хирурга Миодрага Лазића.

Бујуновић је рекао да је амбијент на Тврдимића веома инспиративан, те да наредних дана намјерава да наслика статуу “Белог вука”, као и портрет неке значајне личности са ових простора.

Шеф Кабинета начелника општине Источно Ново Сарајево Дејан Ромић рекао је да су приликом организације “Принципових дана” настојали да осмисле програм тако да га може пратити што већи број грађана.

Ромић истиче да је пандемија вируса корона највише погодила спорт и умјетност, али да је општинска управа Источно Ново Сарајево успијевала да културне манифестације и институције културе ни у једном тренутку не оскудијевају са финансијама.

Он је најавио да ће општинска управа у наредном периоду покушавати да подржи и друге културне манифестације које се одржавају на подручју општине Источно Ново Сарајево.

Говорећи о повезаности умјетника и Гаврила Принципа, Ромић је нагласио да су умјетници ти који се на свој начин боре да дочарају нешто што желе, исто као што се и Принцип борио против неправде.

“Свједоци смо на који начин се третира и приказује Гаврило Принцип и његова историјска улога. Покушавамо да покажемо да је Гаврило херој, не само за Србе, већ и за сав народ који живи на овом подручју”, указао је Ромић.

Сутра од 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево планирана је промоција збирке пјесама “Источник” Невене Милосављевић, а у суботу, 26. јуна, промоција књиге “Ничији војници” Жељка Пантелића са почетком у 18.00 часова.

У недјељу, 27. јуна, од 20.00 часова у оквиру “Принципових дана” биће изведена монодрама “Песник за песника” у продукцији “НАСТеатра”, а ријеч је о ауторском пројекту Ивана Перковића.

У понедјељак, 28. јуна, у 10.00 часова биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова најављено полагање цвијећа на споменик Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву.

Истог дана у 18.30 часова предвиђено је отварање изложбе “Издавачка дјелатност Матичне библиотеке Источно Сарајево: 1997-2021”.

У Културном центру Источно Ново Сарајево од 19.00 часова биће одржана свечана академија о 25 година постојања и рада Матичне библиотеке.

У уторак, 29. јуна, од 20.00 часова најављен је концерт музичког састава “Фенечки бисери”, а завршеног дана манифестације, 30. јуна, биће одржана Конференција беба са почетком у 18.00 часова на Тргу Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана