Отворена ликовна колонија Арт симпозијум Јахорина

Срна
Отворена ликовна колонија Арт симпозијум Јахорина

ЈАХОРИНА - Међународна ликовна колонија Арт симпозијум Јахорина, која окупља вајаре и сликаре из Грчке, Индије, Сјеверне Македоније, Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, свечано је отворена у Палама.

Оснивач и умјетнички руковидилац Арт симпозијума Јахорина Лазо Савић рекао је да ће ликовна колонија трајати до 24. јула, када ће бити представљени радови учесника из пет земаља.

Савић је истакао да су међу њима вајари од којих двојица већ 11 дан клешу камен код Студентског центра у Палама.

Тема овогодишњег симпозијума је, као и претходних година, - Фигура у савременој умјетности, велики формат.

Професор Миливоје Унковић рекао да су сви аутори који су до сада стварали на овој ликовној колонији оставили драгоцјене трагове - слике, скулптуре, графике, цртеже.

Такође, на Економском факултету Пале отворена је и изложба Трагови, као омаж бугарском умјетнику Николају Русеву, који је својим стваралаштвом оставио дубок траг у свијету ликовне умјетности.

Међународна ликовна колонија Арт симпозијум Јахорина основана је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра Јахорина, уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајева Предрага Ласице. Циљ манифестације је афирмација ликовне умјетности и умјетности уопште, развој еколошке свијести, те подстицај туризма у Републици Српској, БиХ, региону и свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана