Отворена изложба Жељке Ступар у Банском двору: Преплитање сликарства, графике и скулптуре

Илијана Божић
Foto: Б.Брезо

БАЊАЛУКА - Изложбом “Супремативност лиричних фрагмената” академска графичарка и сликарка Жељка Ступар успјешно је спојила умјетничке тезе сликарства, графике и скулптуре.

Публика је, у понедјељак увече, на отварању у малом изложбеном салону Банског двора у Бањалуци имала прилику да погледа 50 дјела малог и средњег формата рађених у техникама каменине и порцелана, а поставка ће бити отворена до средине априла.

Професор Саша Видаковић, који је отворио изложбу, истакао је да Жељка Ступар, умјетница са вјечно будним интересовањем за оплођење властитог стваралачког и интелектуалног индивидуума, преузима одговорност да преко утемељења сопствених визура рафинираним поступком уједини графички органички склоп са скулптуралним формама.

- Искуство стечено у сарадњи са умјетницом Соњом Бикић увелико је ослободило могуће накупљено присуство немоћи и дезавуисане воље за дјеловањем на пољу умјетности мултиоригинала, отворивши тако низ позивитета којима се креира сасвим нова пиктурална свечаност, која ће у себи сублимирати фрагменте Жељкиног графичког сензибилитета - казао је Видаковић.

Иако су у питању дјела малог формата, рађена у захтјевном техничком поступку обраде керамике и порцелана, како каже Видаковић, њих карактерише низ кодова у којима се првенствено препознају лакоћа импровизације, одважност, ризик, брзина у доношењу одлуке, богатство варијација и преплитање различитих умјетничких теза сликарства, графике и скулптуре.

Умјетница Жељка Ступар је нагласила да понекад форма диктира интервенције, а некад материјал или боја.

- Процес стварања који почиње обликовањем матрице и завршава печењем јесте пут пун изненађења и радовања непредвидивом. Технолошке поступке и знања о материјалу и начинима обликовања форме сам усвојила у атељеу академске керамичарке и сликарке Соње Бикић и након годину дана рада створен је уједначен циклус од педесетак ручно израђених и осликаних скулптуралних ваза од бијеле глине и порцелана у техникама каменине и порцелана - објаснила је она.

Своје мале “објекте” умјетница види као игру, авантуру и истраживање нових ликовних могућности без жеље да их категорише у неку грану умјетности.

О умјетници

Жељка Ступар је дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф. Горице Милетић Омчикус. Завршила је основне и мастер студије на Филолошком факултету у Бањалуци на катедри за француски језик и књижевност. У току постдипломских студија проводи школску годину на Факултету за књижевност и језике на Универзитету у Поатјеу у Француској. Тренутно похађа докторске студије на студијском програму Наука о књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана