Отворена изложба "Вожд Карађорђе"- отац Србије

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- Неки од саставних дијелова изложбе "Вожд Карађорђе - отац Србије" први пут су изнесени ван територије Србије у част обиљежавања три деценије постојања Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, а од данас до 13. маја могу да их погледају заинтересовани Бијељинци.

Начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић рекао је да изложба садржи експонате вожда Карађорђа, који је синоним у борби српског народа за слободу, те позвао грађане да је посјете.

Терзић, који је свечано отворио ову изложбу у Музеју Семберије, нагласио је да ће МУП и даље радити на унапређењу безбједности грађана.

Гордана Буловић, један од аутора изложбе "Вожд Карађорђе - отац Србије", рекла је да је ова изложба настала још 2017, када су у Војном музеју Београд и Музеју града Новог Сада имали жељу да се присјете ове славне личности из српске историје, када се навршило 200 година од његовог убиства.

"На изложби смо желели да представимо самог вожда, односно време у које је он подигао тај велики устанак, у историји познат као Српска револуција. Сви предмети и слике су оригинали, које су први пут изнесене ван Србије, поводом обележавања три деценије Министарства унутрашњих послова Републике Српске", изјавила је новинарима Буловићева, која је кустос-историчар у Музеју града Новог Сада.

Она је напоменула да је изложба почетком априла приказана у Бањалуци, потом је гостовала у Требињу, а турнеју завршава у Бијељини.

"Дуже од годину дана је прошло од идеје до реализације ове изложбе. Осим оригиналних слика Уроша Предића, преко српских и руских сликара који су овде заступљени, имамо и неке реконструкције које смо радили - направили смо реплике првих српских устаничких застава, Карађорђеве доламе /пелерине/ и униформу првог српског војника регулаша, односно прве српске стајаће војске", рекла је Буловићева.

Буловићева је истакла да ће заинтересовани имати прилику да виде оригиналне предмете, врхунске занатске радове хладног и ватреног оружја међу којим су ножеви, сабље, мачеви, кубуре и пиштољи.

"Без Карађорђа не бисмо имали савремену српску државу и желели смо да млађу популацију подсетимо ко је он био и који је његов значај. Идеја је била да ђаке подсетимо на националну историју и упутимо их на нашу традицију. Искуствено мислим да смо у томе и успели", напоменула је Буловићева.

Други аутор, Мирко Пековић, рекао је да су ови предмети само једанпут до сада напуштали Србију, и то 1907. године, када су представљени на Свјетској изложби у Лондону.

"Оно што представља куриозитет ове изложбе су уметничка дела која су пратећи део изложбе и сада су први пут напустила Србију, пре свих портрет Карађорђа, који је насликао Урош Предић, као и још два портрета", навео је Пековић.

Пековић је у обраћању на отварању изложбе истакао да она обухвата чибуклије, пагуне, кремењаче, леднице, шиље, неколико примјерака јатагана, као и више турских сабљи.

"Ту су и два ножа, од којих је један припадао чувеној Чучук Стани, за који постоји легенда да је под његовом оштрицом живот завршило неколико жена које су покушале да се приближе Хајдук Вељку", испричао је Пековић.

Он је нагласио да је Карађорђе био синоним прве српске револуције, а да се његово убиство може подвести под ритуално, јер је то било жртвовање једног човјека за добробит читавог народа.

"О његовој величини можда најбоље говори чињеница да су о њему писали Пушкин, Јесењин, а постоји и запис Наполеона Бонапарте, који каже лако је мени са милион војника, а највећи међу нама је онај сељак из Тополе", подсјетио је Пековић и указао да Карађорђе није био само ратник, већ неко у чије је вријеме формирана Народна скупштина, Влада Србије, а успостављени су и први дипломатски односи.

Изложба је организована у сарадњи са Министарством одбране Србије, Војним музејом Београд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана