Изложба “Вјечити Дучић” отворена у галерији Академије наука и умјетности РС: Живот и рад српског пјесника путоказ за будућност

Илијана Божић
Изложба “Вјечити Дучић” отворена у галерији Академије наука и умјетности РС: Живот и рад српског пјесника путоказ за будућност

БАЊАЛУКА – Поставка “Вјечити Дучић”, аутора Миливоја Унковића и Ранка Поповића, посвећена је познатом српском пјеснику и дипломати Јовану Дучићу, а од уторка је доступна посјетиоцима у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.

Овом изложбом галерија АНУРС обиљежава Дан Републике Српске и почиње излагачке активности планиране за наредну годину.

Публици је представљено све оно што је Дучић током живота радио и што је било предмет његовог интересовања. Обухваћено је његово књижевно дјело поетско, прозно и историографско, те колекционарско-задужбинарске дјелатности, дипломатско службовање и његово родољубиво-политичко дјеловање током Другог свјетског рата.

Посебна пажња је посвећена години повратка пјесникових посмртних остатака из иностранства у родно Требиње, а изложба има и велики меморијални и едукативни значај.

Академик Миливоје Унковић, један од аутора поставке, рекао је “Срни” да нам Дучић као крупан идентитетски симбол свеукупне српске културе и духовности и данас говори као савременик.

- Он представља својеврсни путоказ за будуће вријеме. Све су то неоспорне чињенице које убједљиво говоре у прилог реализовању оваквог културно-меморијалног пројекта - рекао је Унковић.

Професор и аутор изложбе Ранко Поповић казао је да је план да поставка потраје два мјесеца и да је погледа што више ученика у Српској. Потом је изрецитовао Дучићеву пјесму “Повратак”.

- Дучић је Србин који је остао упамћен по стваралачкој дисциплини и који је заокружио своје дјело и као велики колекционар и задужбинар - навео је Поповић.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, који је отворио изложбу, нагласио је да је значај Јована Дучића у сваком погледу велики, те је захвалио предсједници Републике Српске Жељки Цвијановић за покровитељство изложбе, али и свим осталима који су на том плану помогли.

Помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић истакла је да галерија АНУРС сваке године поводом обиљежавања Дана Републике приређује спектакуларне изложбе.

- Изузетно је репрезентативна поставка која свједочи о животу и раду једног од наших највећих пјесника, дипломата и личности на којег је српски народ поносан – навела је Ђаковићева.

Поставка је реализована у сарадњи са Музејом Херцеговине и Народном библиотеком из Требиња, а биће отворена до 20. фебруара.

Биографија

Јован Дучић је рођен 1871. године у Требињу. Био је први југословенски дипломата са титулом амбасадора. Био је и један од оснивача Народне одбране, националне невладине организације у Краљевини Србији. Прву збирку пјесама објавио је у Мостару 1901. године у издању мостарске “Зоре”. Написао је и неколико литерарних есеја и студија, као што су “Благо цара Радована” и пјесничка писма из Швајцарске, Грчке и Шпаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана