Отворена изложба ученичких ликовних и литерарних радова о теми "Јасеновац"

Срна
Foto: В. Трипић

ДОЊА ГРАДИНА - У изложбеној сали Спомен-подручја Доња Градина данас је отворена изложба ученичких ликовних и литерарних радова о теми "Јасеновац" којима су исказали висок ниво емпатије према страдању у усташком концентрационом логору.

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић истакла је да је сваки рад за себе одраз тренутка зла које се дешавало на овим просторима.

"Кроз ученичке радове изражен је висок ниво емпатије дјеце и када је ријеч о одзиву, а и о садржају самих радова којих је више од 1.000", рекла је Стојичићева новинарима.

Радови су пристигли на конкрус који је спроведен у свим школама у Републици Српској.

Стојичићева је напоменула да изложба представља значајан допринос његовању културе сјећања и да је тај догађај традиционални дио програма обиљежавања Дан сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ од 1941. до 1945. године.

Она је захвалила и честитала свим наставницима и ученицима који су учествовали у овом конкурсу.

Директор Републичког педагошког завода Слађана Танасић рекла је да породица и образовање имају велику улогу формирању мишљења од размјерама страдања у Јасеновцу.

"Мислим да дјеца у генима носе ту емпатију, а наша дужност као образовне институције јесте да креирамо наставни програм који садржи исходе који ће дјецу учити историји и страдању српског народа на свим стратиштима", рекла је Танасићева.

Отварању изложбе присуствовала је и директор Спомен-подручја Доња Градина Тања Тулековић, а ауторима најбољих радова уручене су награде.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана