Отворена изложба “Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића

Срна
Отворена изложба “Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића

БАЊАЛУКА - Ретроспективна изложба “Сутра је понедељак” истакнутог неоавангардног умјетника Драгољуба Раше Тодосијевића отворена је вечерас у Музеју саврмене умјетности Српске у Бањалуци и обухвата више од пола вијека дјеловања овог реномираног умјетника.

Изложба се реализује у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и прва је ретроспективна изложба Тодосијевића у Бањалуци.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изразила је задовољство јер је изложба резултат добре сарадње ове двије институције културе.

“Изложба нам пружа прилику да у Бањалуци погледамо значајна умјетничка дјела овог, једног од међународно најактивнијих и уваженијих умјетника из Србије”, рекла је Стојичићева новинарима.

Тодосијевић је изразио задовољство што има прилику да своје радове први пут представи у Бањалуци, те навео да није лако из вишедеценијске каријере издвојити дио радова.

“Ови радови нису из једне временске зоне и у томе је највећа драж ове изложбе”, рекао је Тодосијевић.

Кустос у Музеју савремене умјетности Српске Младен Бањац рекао је да је поставка ове изложбе била веома тешка јер је незгодно каријеру дугу пет деценија ставити у једну изложбу.

“Мислим да смо урадили добар посао јер су овдје присутни сви најважнији циклуси у већем или мањем обиму, тако да ће публика у наредна два мјесеца имати прилику видјети најважније радове Раше Тодосијевића”, рекао је Бањац

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић рекла је да ће и у наредном периоду бити реализоване заједничке изложбе два музеја на којима ће се представити савремени умјетници Србије и Српске.

Драгољуб Раша Тодосијевић један је од међународно најактивнијих и уваженијих умјетника из Србије. Његови радови су, између осталог, откупљени за Тејт музеј у Лондону, париски Бобур, стокхолмски Музеј модерне умјетности, ЦАМК у Кумамотоу.

Добитник је и награде на 54. Бијеналу у Венецији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана