Отворена изложба "Стара и ријетка Српска књига од 17. до 19. вијека"

srna
Foto: SRNA

БЕОГРАД - Изложба "Стара и ријетка српска књига од 17. до 19. вијека" из фонда Удружења за културу, умјетност и међународну сарадњу "Адлигат" отворена је данас у Чачку поводом годишњице рођења српског пјесника Владислава Петковића Диса.

У Удружењу истичу да је велико интересовање за изложбу која ће трајати до 10. априла, јер посјетиоци први пут могу да виде више од 50 српских књига из "Адлигатовог" Музеја књиге и путовања и Дома легата, објављених прије званичног усвајања Вукове реформе 1867. године, саопштено је из "Адлигата".

Поједина издања стара су око 300 година, док неке књиге попут српског Грађанског законика из 1844. године не могу да се виде ни у најзначајнијим српским и свјетским библиотекама.

Изложени су и прва српска енциклопедија из 1818. године, прва цензурисана књига у Србији из 1815. године, први српски студентски часопис и ријетки уџбеници из 19. вијека, као и десетак наслова, углавном црквених књига, штампаних прије 1800. године.

Дио изложбе посвећен је првом српском романописцу Миловану Видаковићу, а обухваћена су и прва дјела Доситеја Обрадовића и Вука Караџића, међу којима је Караџићев превод Новог завјета из 1847. године.

Организатори изложбе истичу да су нарочито занимљиве сабране молитве руске царице Катарине Велике, преведене и штампане на старом српском језику још за вријеме њеног живота.

Говорећи о изложби, предсједник "Адлигата" Виктор Лазић рекао је да се у трајању ових књига скрива историја трајања и духа српског народа.

"Поједине примерке су моји преци носили преко Албаније ушивене у гуњ, а неке су закопавали испод винограда да их не отму комунисти. То је само део веома бурне историје тих књига и нашег народа", нагласио је Лазић, оснивач Удружења "Адлигата" и насљедник најтрајније породичне библиотеке у Србији, чији фонд чине књиге које је скупљало девет генерација. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана