Отворена изложба слика "Дубоки траг" Љубомира Гајића

Agencije
Отворена изложба слика "Дубоки траг" Љубомира Гајића

БАЊАЛУКА - Изложба слика "Дубоки траг", академског сликара Љубомира Гајића, у оквиру које је представљено 50 дјела насталих од 2011. до 2016. године, од којих већина није раније излагана, отворена је у Банском двору.

Изложба, која је отворена синоћ у Великом изложбеном салону Банског двора, продајног је карактера и биће отворена до 4. априла.

Општи циљ ове изложбе је подсјећање на значај Гајићевог стваралаштва и упознавање шире јавности, првенствено младих стваралаца, ученика и студената, о раду овог умјетника који је оставио стотине врхунских слика.

Током трајања изложбе биће организован и едукативни програм за дјецу школског и предшколског узраста који ће имати прилику да се упознају о дјелу Љубомира Гајића.

О Љубомиру Гајићу и његовом стваралаштву говорила је његова кћерка Вишња Гајић и академик Миливоје Унковић, саопштено је из Банског двора.

Унковић је истакао да нови сусрет са дјелима Љубомира Гајића и подсјећање на све оно што је он као универзитетски професор, сликар и човјек дао овим културним просторима - заслужује посебну пажњу.

"Изложба `Дубоки траг` је драгоцјен догађај и имаћемо прилику да се наредних мјесец дана упознамо о задњој изложби Љубомира Гајића, која је, рекао бих, настала у једноом даху. Он је заиста оставио дубок траг, а на нама је да тај траг препознамо", истакао је Унковић.

Љубомир Гајић /1948-2017/ је признати академски сликар и социолог културе, који је у Београду завршио Факултет политичких наука и Академију ликовних умјетности, а прву самосталну изложбу имао је 1966. године.

Гајић је један од оснивача Академије умјетности у Бањалуци, на којој је као редовни професор, на предмету Цртање и сликање, извео прву класу младих умјетника.

Био је редовни професор Методике наставе на Филозофском факултету у Бањалуци, те оснивач и први предсједник Удружења ликовних и примијењених умјетника Републике Српске.

Организатор изложбе је Удружење грађана "РЕЗ", у сарадњи са Банским двором - Културним центром.

Покровитељи изложбе су предсједник Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бањалука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана