Отворена изложба „Прошлост градишке архитектуре“, аутора Бојана Вујчића

Милан Вујић
Отворена изложба „Прошлост градишке архитектуре“, аутора Бојана Вујчића

ГРАДИШКА - Изложба „Прошлост градишке архитектуре“ синоћ је отворена у галерији Завичајног музеја Градишка.

Аутор изложбе, историчар Бојан Вујчић, иначе директор Завичајног музеја Градишка рекао је да изложбу чине 22 слике  домаћих аутора.

-На сликама су неке старе зграде, које нажалост више не постоје, али ту су и бројне вриједне зграде које би требало рестаурирарти. Битно је да сачувамо грађевине, јер грађевине говоре ко је настањивао град, ко је ту обитавао и колики је културни и цивилизацијски ниво достигао - истакао је Вујчић који је додао да слике су умјетничка дјела махом градишких и бањалучких сликара, настајале на „Атељеу  др Борислав Шокчевић“, а неколико слика је откупљено за потребе Завичајног музеја Градишка.

Најзначајније су зграде које имају статус националног споменика, попут Градске вијећнице, зграде хотела „Кајзер“, те зграда Основне музичке школе у Градишци.

-Градишка је била подијељена на пет квартова - Текију, Обрадовац, Српску варош, Католичку варош и Сукију, који су били формирани око својих богомоља. Улица уз ријеку Саву познатија као Корзо, налазила се у Сукији и била је језгро самог града. Управо ту је Монархија за своје административне потребе саградила вијећницу у псеудомаварском стилу 1896. године, у близини већ постојећег хотела Кајзер - појашњава Вујчић.

Према његовим ријечима у том периоду имућни трговци граде грандиозне куће од којих неке и данас красе наш град попут куће Тодића, Бећиревића, Кондића, Калафатића, Цвијића, Кесића...

-У непосредној близини Бегове бине је 1922. године саграђен понтонски мост, што је утицало на економске прилике у самом граду. Први мост од челика на бетонским и каменим кесонима је грађен од 1938. до 1940. године, а над водом се задржао само 132 дана - каже Вујчић.

Изложбу "Прошлост градишке архитектурe" је отворио градоначелник града Градишка Зоран Аџић, који је поручио да оно што носимо у сјећању, важно да сачувам кроз умјетничка дјела и документе који ће оставити трајни запис о историји нашег града.

-Колективна обавеза, али и опредјељење Градске управе је да историјске личности, које су некад градиле и проносиле име града, по чему су нас и звали Мали Београд вратимо и да на бази њихових дјела стварамо брендове Градишке  - рекао је Аџић.

Изложбу прати и каталог који је урађен двојезично на српском и енглеском а у коме су описане знамените грађевине. Изложба је отворена наредних мјесец дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана