Отворена изложба посвећена патријарху Иринеју

Srna
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије отворио је вечерас у Нишу изложбу посвећену блаженопочившем патријарху Иринеју коме ће сутра бити откривен споменик у порти Саборног храма у овом граду.

Патријарх Порфирије, који борави у дводневној посјети Епархији нишкој, рекао је на изложби Музеја црквених старина да је Музеју донио мали дар - одежду блаженопочившпег патријарха Иринеја.

Он је истакао да сваки изложени предмет носи печат вјере у Христа, али да постоји и печат дара, који је нешто што се добија од Бога.

"Важно је да постоји корен који је јеванђељска вера, нада и љубав, да постоји труд и напор да изнедримо из себе врлину и да то преточимо у неки предмет да бисмо у области културе имали нешто што је, не само вредно за очи, него што у себи носи печат једног времена и народа", рекао је патријарх Порфирије.

Како је најављено из Епархије нишке, патријарх ће сутра у 8.30 часова служити Свету архијерејску литургију, а у 12.00 часова присуствоваће откривању и освештању споменика блаженопочившем патријарху Иринеју који је прије избора за поглавара Српске православне цркве 35 година обављао дужност епископа нишког. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана