Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

СРНА
Отворена изложба посвећена Милеви Марић Ајнштајн

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је отворена изложба посвећена животном путу и раду научнице, математичарке српског поријекла Милеви Марић Ајнштајн.

Предсједник Савеза иноватора Републике Српске Милован Бајић навео је да се изложбом настоји на неки начин исправити грешка која је Милеви начињена, јер је сву славу свјетског нобеловца, научника и свега осталог приграбио њен муж Алберт Ајнштајн.

"Из презентације видјећете да је она била коаутор свих тих дјела и заједно са њим радила, али је тако била васпитана, патријархална Српкиња која је супругов успјех сматрала као заједнички", рекао је Бајић.

Он је напоменуо да Савез иноватора и аутор изложбе Љубиша Пашић већ другу годину ову лијепу презентацију доносе у сва мјеста и градове да је погледају, прије свега, омладина, посебно средњошколског узраста и грађанство.

"Наш циљ је да све наше великане поводом јубилеја представимо на одређен начин, и поред Пупина, Тесле, Миланковића дошла је на ред наша хероина Милева Марић Ајнштајн", рекао је Бајић.

Поставка ће бити доступна до 24. октобра сваким радним даном од 8.00 до 15.00 часова.

Милева Марић Ајнштајн дала је значајан допринос научним радовима свог супруга, једног од највећих умова свјетске науке Алберта Анштајна.

Изложба приказује живот српске математичарке, од рођења 1875. године у Тителу, до смрти 1948. године у Цириху.

Изложби су присуствовали замјеник градоначелника Дервенте Синиша Јефтић, начелници градских одјељења Славен Пашалић и Срђан Новић, те ученици средњих школа који су изложбу посјетили организовано са наставним особљем.

Организатори изложбе су Савез иноватора Републике Српске и Центар за културу Дервента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана