Отворена изложба о животу и раду бана Милосављевића

Срна
Отворена изложба о животу и раду бана Милосављевића

Бањалука - Бањалучки градоначелник Слободан Гаврановић вечерас је у Бањалуци, у оквиру славе града - Спасовдана, отворио изложбу архивских докумената "Светислав Тиса Милосављевић - бан и министар", напомињући да је Тиса оставио дубок траг на Бањалуку, али и на простор бивше Врбаске бановине.

Гаврановић је додао да је бан створио данашње обрисе Бањалуке и оставио значајан траг на вријеме у којем је живио.


"Ова изложба нас подсјећа на неимара који је за непуних пет година свог бановања учинио снажан преокрет у Врбаској бановини", рекао је Гаврановић новинарима.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је на свечаности да ова изложба има велики значај, јер је на једном мјесту скупљено пуно докумената и исказа о ономе што је бан Милосављевић радио, посебно у Бањалуци.

"Многи пролазе покрај објеката који су настали док је он био у Врбаској бановини, а немају сазнања да је управо тај човјек то радио", навео је Малешевић и додао да су у неке од тих зграда смјештени Народно позориште Републике Српске, Културни центар "Бански двор", те бањалучка градска управа.

Аутор изложбе Верица Стошић истакла је да ова изложба није само пуко представљање докумената.

"Она тражи пажљиво читање и уочавање детаља, јер је ријеч о великом човјеку који је оставио дубок траг у 20. вијеку", рекла је Стошићева приликом отварања изложбе.

Она је додала да је овом изложбом испричана топла прича о животу Светислава Милосављевића, кроз документе које је било јако тешко изабрати.

Отварању изложбе присуствовали су и делегат у Дому народа БиХ Небојша Радмановић, директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић, и бројни гости из културног и политичког живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана