Отворена изложба о животу балканских Сефарда

Срна
Отворена изложба о животу балканских Сефарда

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија и амбасадор Шпаније у БиХ Марија Аурора Мехија Ераскин отворили су вечерас у Бањалуци изложбу под називом "Слике изгубљеног свијета. Фотографије, приче о животу балканских Сефарда".

Мутабџија је истакао да изложба представља битан догађај за културу Републике Српске, јер је културно насљеђе Сефарда значајно на простору Балкана.

"Имамо таквих трагова и овде у Бањалуци и у другим градовима Српске", рекао је Мутабџија, који је изложбу отворио у име предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић, која због обавеза није могла да присуствује свечаности.

Мутабџија је најавио да ће ускоро у Музеју савремене умјетности Српске бити представљено значајно дјело Пабла Пикаса које има Српска - "Глава човјека", у сарадњи са Музејом Матице српске из Новог Сада.

"Надамо се да ћемо у томе наићи на разумијевање Амбасаде Шпаније у БиХ да направимо изложбу и на тај начин представимо Пикаса и у Бањалуци", рекао је Мутабџија.

Амбасадор Шпаније истакла је да изложба представља јачање веза Шпаније са БиХ, посебно Републиком Српском и Јеврејској културном заједницом.

"Задовољство нам је да присуствујемо овој изложби и желимо да се те везе још јачају", рекла је Ераскинова и додала да Шпанија низ година има добре везе са Јеврејима широм свијета.

Изложба представља начин живота јеврејских заједница у различитим земљама Балкана крајем 19. и почетком 20. вијека.

Изложба је отворена у организацији Амбасаде Шпаније у БиХ, Јеврејске општине Бањалука и "Каса Сефард - Израел" из Мадрида.

Отварању изложбе, коју ће заинтересовани моћи да виде до 10. августа, између осталих, присуствовали су конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и културни и јавни радници Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана