Отворена изложба о Милеви Марић Ајнштајн

ГС
Foto: РТРС

У бањалучкој Гимназији отворена је изложба посвећена првој жени математичарки српског поријекла и првој супрузи Алберта Ајнштајна, Милеви Марић Ајнштајн.

Изложба представља илустрацију њеног животног пута и судбинеm, преносе Независне.

"То је једна илустрација, покушај, јер ми нисмо имали довољно материјала, фотофрафија, експоната.

Њен суграђанин, професор физике Ђорђе Костић, нажалост умро је прије пет година, али сву заоставштину, све што је прикупио, он је поклонио Музеју Града Новог Сада. Изложба о Милеви Марић Ајнштајн ће вјероватно бити у Новом Саду и вјерујем да ће та бити далеко комплекснија, са више доказног материјала", изјавио је Љубиша Пашић.

Савез иноватора Републике Српске у посљедњих 15 година организовао је четири изложбе, двије о Николи Тесли и изложбе о Михајлу Пупину и Милутину Миланковићу.

"Овом изложбом ми ћемо наставити те активности, тако да ће ова изложба, како буде ова ситуација епидемиолошка дозвољавала, бити приказана у свим градовима Српске", рекао је Пашић.

Овом приликом уручене су и награде ученицима који су освојили медаље на такмичењу у Москви и постигли историјски резултат, не само за Републику Српску, него и БиХ када су у питању међународне олимпијаде из математике, хемије и физике.

Поставка о Милеви Марић Ајнштајн намијењена је ученицима и посјетиоцима бањалучке Гимназије, а ускоро ће је видјети и Новосађани, у већем обиму, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана