Отворена изложба "Невиђени Лубарда" у ПТТ музеју

Танјуг
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Изложба умјетничких слика Петра Лубарде под називом "Невиђени Лубарда" отворена је данас у ПТТ Музеју у Београду, гдје је јавности први пут представљено десет умјетничких слика великог умјетника из приватних колекција.

. Изабрана дијела Петра Лубарде (1907 - 1974) су на тај начин премијерно презентована пред публиком и љубитељима сликарства и трајаће до 1. маја. На овој ексклузивној изложби, поштоваоци Лубарде могу видети слике настале у периоду од 1942. до 1972. године, које до сада никада нису биле изложене: „Бик“, „Црни пантер“, „Змајеви“, „Минотаур“, „Логорска мртва природа“, „Шкорпија“, „Село Брајићи“, „Стене“, „Косовски бој“ и „Пут слободе (Сутјеска)“.

Слике су настале техникама - уље на платну, уље и лакови на лесониту, темпера на картону и папиру. Изложбу прати и пригодно филателистичко издање са мотивима уметничких слика које ће бити изложене у ПТТ музеју, а поводом 115 година од рођења Петра Лубарде. Марко Јелић, директор ПТТ музеја, истакао је да му је велико задовољство испред ове установе што се данас одиграва свјетска премијера изложбе до сада невиђених слика, и напоменуо да је поставка веома посебна и драгоцјена за музеј као домаћина и организатора, за представљање уметничких дела Лубарде од националног значаја. "На изложби се налазе слике из различитих фаза Петра Лубарде, од раних радова до позног стваралаштва. Највећи део његових слика у богатом опусу имају својства културног добра.

Праву заоставштину је оставио народу Србије", рекао је први човек ПТТ музеја. Такође, Јелић је открио да је Пошта Србије омогућила да ова ремек дела од непроцењиве вредности остану трајно забележена у виду пригодног издања филателије под називом "115 година од рођења Петра Лубарде", која су данас пуштена у оптицај.

Ријеч је о издању са две штампане поштанке марке, при чему се наставља, како је изјавио Јелић, традиција Поште да одаје почаст истакнутим појединцима, посебно и у сфери уметности. Никола Кусовац, познати историчар уметности и велики пријатељ Петра Лубарде, својим стручним саветима и подршком помогао је ПТТ музеју да припреми изложбу "Невиђени Лубарда", коју је данас свечано отворио.

Кусовац је напоменуо да га и после толико година од смрти (1974) великог сликара и његовог личног пријатеља Лубарде, и даље хватају снажне емоције када јавно говори о њему. Он је веома надахнуто и детаљно говорио о симболима отворене изложбе и целокупном уметничком стваралаштву Лубарде, али је укључио и личну ноту. "Био је први прави сликар кога сам упознао у животу. Увек је носио штафелај са собом, нисте могли да га видите без њега. А одувијек је био сед, тако га памтимо од почетка. За мене, Лубарда је био право оличење сликара", изјавио је у свом говору господин Кусовац.

Он се присјетио како се у то вријеме Лубарда спорије кретао, патио је од реуме, али му ништа није одмогло да упорно ствара непролазна дела. "Као кустос направио сам највише његових изложби од свих. Свака поставка је имала ремек дела. Срећан сам што се добар дио тих дјела чувају у Галерији Матице Српске у Новом Саду. Били смо заиста веома блиски пријатељи, често се виђали породицно, дружили се. Ја сам његов савременик, пријатељ и свадбени друг", пун емоција је приповедао Кусовац.

Он се нада да ће најновија изложба имати озбиљан успијех са веома занимљивим дјелима у ПТТ музеју који за њега није обичан музеј. "Радујем се што је изложба баш на овом мјесту, јер ме онда подсјећа на старе, блиставе дане Поште. Предвиђам да ће изложба имати велики ођек", закључио је Кусовац. На отварању изложбе био је присутан и в.д. директора Поште Србије, Зоран Ђорђевић. Изложба „Невиђени Лубарда“ биће за посјетиоце отворена данас послије подне и трајаће до 1. маја, у ПТТ музеју у Београду (Мајке Јевросиме 13), а улаз је слободан. Недавно је изложба о ремек дјелима Петра Лубарде била отворена и у Дому војске Србије, у продукцији Легата Атељеа Петра Лубарде и Куће Легата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана