Отворена изложба "Милева Марић Ајнштајн"

Srna
Foto: srna

НОВИ ГРАД- У галерији у Новом Граду данас је отворена изложба "Милева Марић Ајнштајн", гдје је на 30 банера приказан живот ове знамените Српкиње од њеног рођења 1875. до смрти 1948. године.


Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић рекао је да је изложба организована у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске. Предсједник Савеза Милован Бајић навео је да је циљ изложбе да прикаже живот Милеве Марић Ајнштајн, која је, такође, била научник и дала допринос у раду свог супруга, познатог свјетског научника Алберта Ајнштајна.

Према Бајићевим ријечима, ова изложба говори и о времену и градовима у којима је Марићева живјела. Професор Бранко Љепоја рекао је да је у то вријеме била ријеткост да се жене баве математиком, која се сматрала мушком науком.

"Она је превазишла таква схватања. Данас се сматра да је значајно помогла раду Алберта Ајнштајна, о чему свједочи и чињеница да је Ајнштајн новац који је добио од Нобелове награде дао Милеви", навео је Љепоја. Милева Марић Ајнштајн, научник, истраживач, математичар и физичар, рођена је 1875. године у Тителу у богатој војвођанској породици.

По завршеној основној школи у Руми, уписала се у Вишу девојачку школу у Новом Саду, а потом прешла у гимназију у Сремској Митровици, гдје је матурирала 1890. године.

Похађала је Краљевску српску школу у Шапцу, те Савезну медицинску школу у Берну. У љето 1896. године уписала је студије медицине на Универзитету у Цириху, а у октобру се пребацила на Државну политехничку школу на студије математике и физике. Изложба у Новом Граду постављена је до 16. марта.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана