Отворена изложба Ликовна колонија Ракани 2015

Срна
Отворена изложба Ликовна колонија Ракани 2015

Нови Град - У градској галерији у Новом Граду отворена је изложба слика насталих током прошлогодишње Ликовне колоније Ракани, што је био и увод у овогодишње ликовно саборовање.

Постављено је 25 дјела Стојанке Ђорђић Николић, Бранка Јунгића, Оливере Шипке, Сање Ступар, Милоша Вујића, Сање Умићевић, Милована Чикића, Данијеле Колунџије, Далибора Рађеновића, Андреје Крнетић и Давора Мулалића.


Историчар умјетности Синиша Видаковић рекао је да Ликовна колонија Ракани траје неколико деценија и у том периоду настало је неколико стотина врхунских умјетничких дјела која спадају у категорију националног блага.

"У ери чије је свакодневно окружење армагедонско - мачете пуцњава и страх, овакав вид окупљања умјетника и дјела која настају, као и сама атмосфера дјелују као антибиотик на људску душу, омогућавају да живимо у посебном енергетском окружењу које ствара мир", истакао је Видаковић.

Он је навео да изложба која је синоћ отворена покрива све теме којима се баве умјетници, од урбаног пејзажа до фигурације, знаковног сликарства, класичног пејзажа.

"Умјетници који су радили прошле године дали су нам преглед савремених ликовних дешавања који у принципу иду ка оном тренду који Ликовна колонија Ракани гаји, то је очување интегритета слике", каже Видаковић.

Документарист галерије Мирјана Дрљача подсјетила је да је прошлогодишња Ликовна колонија одржана у знаку јубилеја, 30 година рада, и поводом тога биле су организоване четири изложбе у градовима Српске.

Ове године у раду Ликовне колоније Ракани учествује девет сликара Маја Шолак, Татјана Ратковић Боснић, Давор Грабовац, Свјетлана Лазић, Драгана Видиновић, Љубиша Пушац, Радослав Тадић, Сања Ступар и Мишко Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана