Отворена изложба легата Здравка Вајагића

Срна
Отворена изложба легата Здравка Вајагића

НОВИ ГРАД - У градској галерији у Новом Граду вечерас је отворена изложба легата академског сликара из Београда Здравка Вајагића.

Изложбу чини 11 дјела које је Вајагић поклонио новоградској галерији као и седам слика које је поклонио Приједору.

Вајагић је рекао да му је велико задовољство што му се пружила могућност даривања.

“Показало се да уз ова два легата почиње нека нова прича о мени, што нисам очекивао. Презадовољан сам како је то прихваћено. Драго ми је што сам своје легате поклонио управо овој установи која ће хтјети да их чува”, додао је Вајагић и додао да у његовим дјелима преовладава колорит.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача уручио је Вајагићу златну плакету, признање које му је додијељено прошле године али није уручено због епидемиолошке ситуације.

“Ове године имамо 28 различитих манифестација поводом Петровдана, а вечерашње отварање изложбе легата професора Вајагића је најважније у том низу. За нас је веома важно што је овај легат дошао у наш град”, рекао је Дрљача.

Директор Културно-образовног центра Дражен Бабић истакао је значај легата јер им је тај несебичан поклон професора Вајагића обогатио културни простор.

Вајагић је био професор Више педагошке школе у Београду, на катедри за ликовне умјетности, професор Више школе примијењених умјетности у Београду и оснивач Академије за умјетност и конзервацију у Београду.

Његова дјела су представљена на 20 самосталних и на бројним колективним изложбама, а добитник је и више награда.

Изложба легата Здравка Вајагића биће отворена до 30. јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана