Отворена изложба “Ластва Требиње 2013.”

Р. Ми.
Отворена изложба “Ластва Требиње 2013.”

Требиње - У Дучићевој улици у Требињу, у присуству епископа Захумско херцеговачког Григорија, минситра просвјете и културе у Влади Републике Српске Горана Мутабџије, представника града Требиња и бројних грађана синоћ је отворена изложба радова насталих у протеклих седам дана у ликовној колонији “Ластва Требиње 2013.” у чијем раду су учествовали еминетни умјетници из Србије, Хрватске, Црне горе, Словеније и БиХ.

- Вјерујем да умјетницима није мањкало инспирације и надахнућа у овом посебном стваралачком окружењу - рекао је министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија и додао да је од непроцјењиве вриједности стварање нераскидивих умјетничких и пријатељских веза.

Мутабџија је истакао велики значај за локалну средину оваквих манифестација умјетничког окупљања, које подразумијева директну едукацију и популаризује ликовну умјетност.

- Колонија “Ластва” обогаћује културни живот града, а радови који сваке године богате фундус колоније, богате и културно насљеђе града, те доприносе важној промоцији историјских и природних садржаја ове средине - рекао је Мутабџија.

Он је изразио увјерење да ће заједничким напорима свих крајњи резултат ангажмана организатора колоније бити оснивање дуго очекиване галерије, која ће значити уточиште за дјела настала на досадашњим сазивима ове колоније, али и друга настала у овом граду.

Менаџер Града Требиња Радослав Иванковић рекао је да Град Требиње подржава све манифестације културе локалног, али и међународног карактера, које доприносе развоју ове локалне средине.

Он је свим ствараоцима колоније пожелио да се и убудуће враћају у овај град и да им он буде добра инспирација за стварање нових дјела.

Оснивач колоније, академски сликар Радмила Лиздек рекла је да ова колонија постаје све препознатљивије културно обиљежје Требиња, те да су радови све успјешнији и квалитетнији.

Радови ће остати у фундусу Међународне умјетничке колоније “Ластва – Требиње”, а требало би да буду смјештени у Музеју савремене умјетности, чије је отварање било планирано још од прве године колоније, али се до сада ова идеја још није реализовала.

Умјетници су и ове године стварали у простору требињског Дома пензионера, који им, како кажу, пружа изутетне услове за рад.

У раду колоније учествовали су  Бети Брицељ, академски сликар из Словеније, Зоран Јовановић Добротин и Јелена Милошевић Јовановић из Београда, Зоран Тешановић из Сечња, Снежана Домазет и Бранка Анђелић из Требиња, Тања Пикула из Гацка, Бане Миленковић и Лидија Шелер из Загреба, Наум Зорић из Црне Горе, Снежана Влатковић из Београда, Здравко Јоксимовић из Београда, Ксенија Ковачевић из Суботице и Радмила Лиздек из Требиња.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана