Отворена изложба “Јозеф Бојс и Мангелос - 100 година и умјетност данас”

Срна
Отворена изложба “Јозеф Бојс и Мангелос - 100 година и умјетност данас”

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци изложбу под називом “Јозеф Бојс и Мангелос - 100 година и умјетност данас”, чија поставка остаје у овој установи до 30. октобра.

Тривићева је истакла да се овом изложбом обиљежава стогодишњица рођења Јозефа Бојса, једног од најзначајнијих умјетника њемачке и свјетске сцене послије Другог свјетског рата и његовог савременика Димитрија Башичевића Мангелоса, рођеног у Шиду, родоначелника концептуалне умјетничке праксе на овим просторима.

“Веома је важно што ће публика у Бањалуци, захваљујући Музеју савремене умјетности, као и њиховој сарадњи са Гете институтом, моћи да види њихова дјела која су одавно постала дио свјетске умјетничке и културне баштине”, навела је Тривићева.

Она је истакла да ова изложба на најбољи начин свједочи о вриједностима културне дипломатије и сарадње у области културе, и да се Музеј савремене умјетности Српске на овај начин повезује са низом изложби широм свијета којима се обиљежава вијек од рођења Јозефа Бојса, чији рад додатно наглашава и конекција са умјетничким опусом његовог савременика Димитрија Башичевића Мангелоса.

Тривићева је изразила жељу да што већи број грађана у наредном периоду дође у Музеј савремене умјетности Републике Српске и погледа ову значајну изложбу, као и разноврстан програм приређен у част ова два велика умјетника.

Директор Музеја савремене умјетности Сарита Вујковић рекла је да ово представља велики свјетски пројекат, гдје се ова установа прикључила мапи од више од 70 музеја који ове године обиљежавају вијек од рођења Јозефа Бојса.

“У оквиру ове изложбе имамо прилику да представимо бројне оригиналне радове овог аутора”, додала је Вујковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана