Отворена изложба из легата Стевана и Станислава Биничког

Срна
Отворена изложба из легата Стевана и Станислава Биничког

Вишеград - У Дому културе у Вишеграду вечерас је, поводом обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата, отворена изложба личних фотографија и докумената породице Бинички.

Изложене су личне фотографије и документација Станислава Биничког /1872-1942/, једног од најзначајнијих представника српске савремене музике, као и живопис његовог оца Стевана Биничког, те портрет официра Миливоја Стојановића Брке, у чију част је компоновао познато дјело "Марш на Дрину".

Кустос музеја из Крушевца Коста Радић рекао је да је овај легат завјештан у Народном музеју у Крушевцу 1999. године и да је први пут представљен у Београду, затим у Бијељини и у Вишеграду.

Радић каже да ће изложба "Легат Стевана и Станислава Биничког" бити отварана у градовима Српске, уз ријеку Дрину, послије Вишеграда ће се преселити у Фочу, а затим и у Требиње.

Предсједник Српског соколског друштва "Соко" Славко Хелета рекао је да су издавачка кућа Митрополије дабробосанске "Дабар" и Српско соколско друштво "Соко" даровали гостима из Крушевца два капитална издања, монографију "Вишеград од давнина до 1918", аутора Александра Савића, и репринт издање "Законоправила Светог Саве".

Планирано је да изложба у Вишеграду буде отворена до краја априла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана