Отворена изложба “хералдика карађорђевог дома”

Срна
Отворена изложба “хералдика карађорђевог дома”

МРКОЊИЋ ГРАД - Документарна изложба “Хералдика Карађорђевог дома” отворена је вечерас у Мркоњић Граду поводом обиљежавања крсне славе ове општине - Светог пророка Илије и Дана и славе 11. Мркоњићке лаке пјешадијске бригаде.

Изложба, преузета из легата Драгомира Ацовића који се налази у Задужбини Петра Првог Карађорђевића на Опленцу, отворена је у Галерији Културног центра “Петар Кочић”.

Управник Задужбине краља Петра Првог Карађорђевића Драган Рељић изјавио је да је ријеч о изложби коју је годинама припремао познати хералдичар Ацовић и која је 2016. отворена на Опленцу.

“Имамо част да је отворимо у нама веома драгом граду, Мркоњић Граду, посебно драгом нама из Тополе, зато што Мркоњић носи име краља Петра. Изложба је историјат српског грба, и много више од тога”, истакао је Рељић.

Рељић је рекао новинарима да је Мркоњић Град - град Феникс, на којег цијело српство треба да буде поносно, те да то што је опстао јесте доказ слободарског, несаломивог духа и виталности српског народа.

Слободан Ћоћкало из Културног центра “Петар Кочић” нагласио је да је ово занимљива поставка која даје хронолошки редослијед настанка грбова од средњег вијека па до данас, а поготово са апострофом на породицу Карађођевић која је, како је навео, најзначајнија српска краљевска породица у 19, односно 20. вијеку.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да су почаствовани што се ова изложба, први пут ван Србије, презентује у овој локалној заједници.

“Хердалика је трансвременска ствар која показује како смо живјели у прошлости, како сад живимо и из ње много тога можемо да научимо за будућност, како бисмо сви заједно што боље и срећније живјели”, рекао је Вођевић.

Изложба ће у Културном центру бити отворена мјесец дана.

Централни дио обиљежавања крсне славе општине, славски обред и ломљење славског колача, планирани су за сутра навече на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, након чега ће услиједити концерт Александре Младеновић.

У уторак, 2. августа, у Храму Светог Саве биће служена литургија и парастос, а потом и положени вијенци на спомен-обиљежје масовне гробнице и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана