Отворена изложба фотографија подгрмечких воденица

Срна
Отворена изложба фотографија подгрмечких воденица

Приједор - Отварањем етнолошке изложбе “Подгрмечке воденице”, аутора Милована Антовића, у Музеју Козаре почела је “Ноћ музеја”.

Отварајући манифестацију, директор музеја Зоран Радоњић рекао је да се ова установа придружила заједници европских музеја који током ове ноћи приређује мноштво различитих садржаја.

“Све ово радимо с намјером да привучемо нову публику у музеј, посебно младе, и зато смо припремили разноврстан и занимљив програм за све узрасте”, истакао је Радоњић.

Аутор изложбе о подрчмечким воденицама Милован Антонић појаснио је да је ријеч о фотографијама воденица у сливовима Јапре и Војскове односно Сане и Уне, које је почео да израђује од 1970. године.

Антонић је нагласио да су воденице стотинама година уназад биле важне нашем народу, исто као њиве, ливаде и шуме, јер су значиле живот, али и што су грађене на најљепшим мјестима, на обалама ријека и поред брзака и слапова.

Антонић је додао да ова изложба обнавља сјећања на живот народа у претходних неколико стотина година.

Према његовим ријечима, жалосно је што је од некадашњих више од 200 воденица данас у Подгрмечу остало двадесетак.

“Оне значе материјално и културно добро наше културне баштине и порука изложбе је да се вратимо природи, старим провјереним вриједностима, здравој храни и да његујемо и обнављамо оно што је некад било добро, а то је брашно са воденице”, каже Антонић.

Током “Ноћи музеја”, која је изазвала велику пажњу Приједорчана, биће одржано предавање Мирјане Војвода са Археолошког института из Београда која ће представити достгнућа археолошког пројекта “Виминацијум - римски војни логор Костолац”.

Програм ће трајати до један час иза поноћи, а посјетиоцима ће до тада бити приказани документарно-историјски филм “Некад и сад - куће знаменитих људи: др Арчибалд Рајс” и етнолошко-документарни филм “Усамљени Самарићанин”.

У музичком дијелу вечери учествује квартет кларинета из Бањалуке, а посјетиоци ће у паузи моћи да дегустирају домаћу храну из Пољопривредне задруге “Агројапра” из Доњих Агића.

“Ноћ музеја” у Музеју Козаре у Приједору организује се од 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана