Отворена изложба фотографија “Бешеновска приношења” Дарка Дозета

Срна
Отворена изложба фотографија “Бешеновска приношења” Дарка Дозета

НОВИ САД - У Културном центру Новог Сада отворена је изложба фотографија под називом “Бешеновска приношења”, аутора Дарка Дозета познатог новосадског фоторепортера.

Дозет је изложбу посветио обнови древног фрушкогорског манастира Бешеново кога је, с краја 13. вијека, засновао српски краљ Драгутин Немањић.

Мајсторски урађене 43 фотографије на платну говоре о поновном издизању ове по много чему јединствене фрушкогорске светиње.

Овај манастир је једини на Фрушкој гори који је у два наврата био срушен до темеља - током Другог свјетског рата и непосредно послије њега.

Обнова је почела 2012. године, а Дозет је од самог почетка био и предани хроничар и активан учесник.

“Од тада до данас урађен је део конака, подигнут пирг и сазидан храм посвећен светим архангелима Михаилу и Гаврилу, који, међутим, још није и завршен. Зато је циљ ове изложбе да мотивише људе и институције да помогну да се до 10 година од почетка обнове и 80 година од немачког бомбардовања у Другом светском рату, храм ослика и обложи племенитим каменом и да се онда заврше и конак и цео манастирски комплекс”, рекао је данас Дозет новинарима на церемонији отварања изложбе.

Новинар Ђорђе Вукмировић, који је заједно са Дозетом, такође хроничар поновног усправљања Бешенова, обнову овог манастира означио је као одуживање дуга према корјенима.

“У низу деценија за нама дозволили смо да нам се ти корени готово запарложе, па је подршка обнови наших светиња заправо прилика да окајемо тај велики грех”, рекао је Вукмировић.

Изложба чије одржавање су подржали Управа за културу Града Новог Сада и Културни центар, биће отворена до 17. децембра.

Посјетиоци ће због епидемије вируса корона моћи да је виде у мањим групама и уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мјера.

Изложба ће послије Новог Сада, обићи више градова у Срему, а потом бити поклоњена манастиру Бешеново.

Обнова манастира Бешеново може се подржати новчаним прилозима и то на динарски жиро рачун, 340-11007646-60 и рачун за девизне дознаке из иностранства: IBAN:RS35340000001101007936 SWIFT CODE: ГИБАРС22.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана