Oтворена изложба екслибриса посвећених Емиру Кустурици

Срна
Oтворена изложба екслибриса посвећених Емиру Кустурици

ТРЕБИЊЕ - Међународна изложба мале графике "Екслибрис Емир Кустурица", на којој су представљени радови 63 аутора из 21 земље, са 133 оригинална графичка рада, отворена је вечерас у Музеју Херцеговине у Требињу.

Изложени радови настали су на конкурсу Удружења Екслибрис Војводине за израду једног или више екслибриса, посвећених познатом српском режисеру Емиру Кустурици и изведених у његово име.

Жири умјетника и стручњака додијелио је Гран при за најбољи рад професору графике из Аргентине Маурицију Шварцману, а додијељене су и прве три награде.

Потпредсједник Удружења Екслибрис Војводине Драган Ковач рекао је да ће по један примјерак сваког изложеног екслибриса предати најстаријем српском књижевном, научном, културном и просвјетном друштву Матици српској, Музеју Херцеговине у Требињу, Галерији Капор у Мећавнику, а један примјерак ће остати у фондовима Удружења.

Он је рекао да је изложба посвећена Кустурици, који је познат широм свијета, те додао да екслибрис представља израз љубави и искрене наклоности према књизи, као и жеље да књига остане у посједу власника.

Изложба ће након Требиња бити отворена у Центру за културу Сремски Карловци 24. септембра.

Екслибрис је штампана или ручно израђена наљепница која се лијепи на унутрашњу страницу предњих корица књиге и означава њеног власника.

У слободном преводу са латинског језика значи "ово је књига из моје библиотеке".

Први екслибрис наљепницу на српском језику, штампану ћириличким писмом, имао је Петар Петровић Његош, израђену прије 1833. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана